Kalp yetmezliği olan hastaların uyku kalitesi ve etkileyen etmenlerin incelenmesi
Researching the sleep quality of the patients who suffer from heart failure and the factors effecting it
- Tez No: 224928
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kalp yetmezliği, uyku kalitesi, uyku, hemşirelik, heart failure, quality of sleep, sleep, nursing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kalp yetmezliği olan hastaların uyku kalitesi %50 oranında azalmaktadır. Araştırmamızda kalp yetmezliği olan hastaların uyku kalitesi düzeyi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştırAraştırma örneklemine kardiyoloji polikliniğinde takip edilen, en az altı ay önce tanı almış, yaşamı tehdit eden başka bir hastalığı olmayan 60 kalp yetmezliği hastası alınmıştır. Sosyodemografik ve hastalık özellikleri ile ilgili veriler araştırmacı tarafından geliştirilen hasta tanıtım formu kullanılarak toplanmıştır. Uyku kalitesini belirlemek amacıyla Pittsburg Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi ile değişkenler arasında farklılık; korelasyon analizi ile değişkenler arasında ilişki aranmıştır.Araştırma sonucunda kalp yetmezliği olan hastaların global PUKİ ortalaması 9.20 ± 2.10 olup uyku kalitelerinin düşük olduğu saptanmıştır. Uyku kalitesinin yaş, cinsiyet, kullanılan yastık sayısı, NYHA (New York Kalp Cemiyeti) sınıflamasına göre sınıf düzeyi değişkenlerinden etkilendiği belirlenmiştir.Bu sonuçlara göre kalp yetmezliği olan hastalarda rutin olarak uyku öyküsünün alınması ve depresyon düzeyi gibi farklı değişkenlerin etkilerini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The quality of sleep % 50 decreases in patients who suffer from heart failure. The target of this research is to identify the patients? quality of sleep and the factors that have impacts on it.In the sample of this research included sixty patients who have been dealt with in our cardiology unit and were diagnosed at least six months ago having no other illnesses threating life.The datas of sociodemographic and the feature of the illness are gathered by the researcher using patient presentation documents.PUKI is used in order to identify the quality of sleep.In the process of evaluating the datas with Kruskal Wallis test,Mann Whitney U test and the disparity among the variables and the correlation analysis are searched.In conclusion of the research it?s determined that the sleep quality of the patients who suffer from heart failure is low.The avarage of Global PSQI is defined as 9.20 ± 2.10.The research pointed out that the quality of sleep of PSQI are effected by age,sex, the number of pillow and the class level according to NYHA (New York Heart Association) classification .Obtaining a sleep history in people with heart failure is important. The new studies are suggested to examine effects of level of depression and the other factors.