Kronik kalp yetmezliği olan hastalarda yaşam kalitesinin değerlendirlmesi
Quality of life among patients with heart failure
- Tez No: 236749
- Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik kalp yetmezliği, semptomlar, yaşam kalitesi, Chronic heart failure, symptoms, quality of life
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma 220 kalp yetmezliği (KY) hastasının yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörleri incelemek amacıyla planlandı. Veriler hasta tanıtım formu, Minnesota Kalp Yetmezliği ile Birlikte Yaşam Anketi (MLHFQ), Kısa Form-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-36) ve Memorial Semptom Değerlendirme Skalası (MSAS-HF) ile toplandı; toplanan veriler SPSS 11.5 versiyonu ile değerlendirildi. Sosyo-demografik özelliklerden çalışmama ve yalnız yaşama yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiledi. Sağlık/hastalık ile ilgili özelliklerden de sırası ile fonksiyonel sınıf, son bir yıl içersinde kalp hastalığı nedeni ile hastaneye yatma ve eşlik eden kronik hastalık sayısı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörler idi. Hastaların deneyimledikleri semptomların sıklığı ve şiddetinin yaşam kalitesini etkilediği, en çok deneyimlenen semptomların solunum güçlüğü, halsizlik uyku problemleri, kol/bacaklarda şişme, şişkinlik hissi ve uyuşukluk/sersemlik olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Quality of Life Among Patients with Heart FailureThis study was done to investigate quality of life and factors related to quality of life among 220 patients with Chronic Heart Failure. The data were collected by means of patient introduction form, Minnesota Living with Heart Failure Questionnaire, The MOS 36 Item Short Form Health Survey and Memorial Symptom Assessment Scale (MSAS-HF); collected data were evaluated by SPSS-version 11.5. Socio-demographics properties as living alone and unable to working was found as negatif factors affecting quality of life. Health/disease properties as functional class; hospitalisation with hearth disease in last one year,and comorbidity were negatif factors that affecting quality of life. Frequency and severity of symptoms that experienced by patients were found affecting quality of life and symptoms that most experienced by patients were shortness of breath, lack of energy, difficulty sleeping, swelling of arms or legs, feeling bloated and feeling drowsy.