Kalp yetersizliği olan hastaların ve bakımverenlerin anksiyete-depresyon düzeyleri ve yaşam kalitelerinin belirlenmesi
Determining of anxiety-depression levels and quality of life in patients with heart failure and their caregivers
  1. Tez No: 294310
  2. Yazar: HALİDE USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP CANLI ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp yetersizliği, yaşam kalitesi, bakımveren, anksiyete-depresyon, hemşirelik, Heart failure, quality of life, caregiver, anxiety-depression, nursing
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Araştırma, kalp yetersizliği olan hastaların ve bakımverenlerinin anksiyete-depresyon düzeylerini, yaşam kalitelerini değerlendirmek, birbirleriyle ilişkisini incelemek ve bunları etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla analitik olarak planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği ve Kliniğine başvuran, araştırmaya katılmayı kabul eden, kalp yetersizliği tanısı alan 150 hasta ve 150 bakımveren oluşturmuştur. Veriler, hastalara ve bakımverenlerine anket formu uygulanarak toplanmıştır. Verilerin toplanmasında Hasta Bilgi Formu, Bakımveren Bilgi Formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği'nden yararlanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde SPSS-11 istatistik paket programı kullanılmıştır. Tüm veriler için tanımlayıcı istatistikler, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği'ni etkileyen değişkenler için stepwise yöntemi ile çoklu regresyon analizleri, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği arasındaki ilişkinin varlığını ölçmek için korelasyon testleri yapılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, hastaların ve bakımverenlerinin yaşam kalitelerinin orta düzeyin altında, anksiyete depresyon düzeylerinin ise eşik değerin üstünde ve yüksek olduğu bulunmuştur. Hastaların yaşam kalitelerini ve anksiyete-depresyon düzeylerini; yaş, sağlık durumu, eğitim, hastaneye yatış sayısı, cinsiyet, başka bir kronik hastalığın varlığı, yaşanan semptomlardan ödem, aktivite kısıtlılığı, göğüs ağrısı, uyku problemi ve nefes darlığı gibi değişkenlerin etkilediği görülmüştür. Bakımverenlerin yaşam kalitelerini ve anksiyete-depresyon düzeylerini ise; yaş, cinsiyet, sağlık durumu, eğitim, hastalıkla ilgili bilginin varlığı, aile içinde alınan sorumluluk, evde hasta ile yaşanan sıkıntı gibi değişkenlerin etkilediği belirlenmiştir. Hastaların ve bakımverenlerin yaşam kaliteleri ve anksiyete-depresyon düzeyleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This analytic research is planned to utilize the anxiety-depression levels of patients who have hearth failure and caregivers, to examine relations of them and to find factors which effect them. The research is made with 150 caregivers and 150 patients who had the heart failure and came the cardiology polyclinic and clinic of The Akdeniz University Hospital and accepted to added the research. The datas include forms which are filled up by the patients and caregivers. The Patient Information Form, the Caregiver Information Form, the SF-36 Quality Of Life Scale and the Hospital Anxiety Depression Scale are used to obtain datas.The SPSS-11 Statistics Packet Programme is used to the evaluation of datas. The Stepwise Method and Multiple Regration Analysis is made for the SF-36 Quality Of Life Scale and the Hospital Anxiety Depression Scale. The coleration tests are made to measure the SF-36 Quality Of Life Scale and the Hospital Anxiety Depression Scale?s releationship.According to the results which obtained from the research the quality of life of the patients and caregivers are lower than average and the anxiety depression of them is higher than average. Age, health, education, number of day in hospital, sex, another chronic disease, edema, immobilization, cheast pain, insomnia and dispne effect the quality of life and anxiety-depression levels of the patients. On the other hand age, sex, health, education, information about disease, responsibility in the family and stress which is lived with patient at home effect the quality of life of the caregivers. It is found that there are meaningful results between the quality of life and the anxiety depression levels. Investigations are made as a result of offers.