Elit su altı ragbi oyuncularının fiziksel-fizyolojik profillerinin incelenmesi ve spora özgü testler ile klasik laboratuvar testlerinin ilişkilendirilmesi
Physical and physiological profiles of the elite underwater rugby players and the relationship between classic laboratory tests and sport-specific tests
- Tez No: 224932
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞEREF BEDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Su altı, ragbi, antropometri, yüzme, anaerobik test, aerobik kapasite, Underwater, rugby, antropometry, swimming, anaerobic test, aerobic capacity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Giriş: Sporcuların fiziksel ve fizyolojik özelliklerinin bilinmesi antrenman bilimi açısından önemlidir. Henüz su altı ragbi oyuncularının fiziksel ve fizyolojik profillerini belirlemek için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışma elit su altı ragbi sporcularının fiziksel ve fizyolojik özelliklerini belirlemek için yapılmıştır. Ayrıca su altı ragbi oyuncuları için tasarlanan havuz testleri ile, klasik laboratuvar testleri arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır.Yöntemler: Çalışmaya 11 erkek sporcu katılmıştır. Sporcuların vücut ağırlığı, boy, vücut yağ oranı, deri kıvrım kalınlıkları, uzunluk ve çevre ölçümleri, kuvvetleri, esneklikleri, solunum fonksiyonları, anaerobik kapasiteleri (Wingate ve dikey sıçrama), aerobik kapasiteleri (doğrudan VO2max) ölçülmüştür. Havuz testlerinde, 50 m su üstü, 50 m su altı, 8x25 m su altı ve 400 m su üstü yüzme yapılmıştır.Sonuç ve Tartışma: Su altı ragbi oyuncularının beden kütle indeksi, vücut yağ oranı (VYO), deri kıvrım kalınlıkları (DKK) literatürdeki yüzücüler ve su topu oyuncuları ile yapılmış çalışmalara göre yüksek bulunmuştur. Sporcuların VYO ile 50 m su altı yüzme zamanları arasında anlamlı pozitif korelasyon saptanmıştır (r=0,71, P=0,03). VYO ve vücut ağırlığı (VA) ile 400 m su üstü yüzme zamanları arasında pozitif korelasyon bulunmuştur (r=0,73, P=0,02 ve r=0,71, P=0,03). DKK ile 50 m su üstü (r=0,75, P=0,02), 50 m su altı (r=0,83, P=0,006), 8x25 su altı (r=0,76, P=0,01) ve 400 m su üstü yüzme zamanları (r=0,86, P=0,002) arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur. VA ve VYO fazla olması sporcuların yüzme performanslarını olumsuz etkilemektedir.Göğüs çevrelerinin genişliği, literatürdeki su topu ve yüzücülerle karşılaştırıldığında, daha fazla bulunmuştur. Su direncine karşı solunum, vital kapasite artışı ve dalışla beraber oluşan hipoksi ve sonrasında yapılan hiperventilasyon bu artışı sağlayabilir.Sporcuların akciğer hacim ve kapasitelerinin, yüzücü ve su topu oyuncularının akciğer hacim ve kapasitelerine göre daha yüksek seviyede olduğu görülmüştür. Su altı sporcularının dalış öncesi ve sonrası hiperventilasyon yapması, şnorkeldeki suyu kuvvetle üflemesi solunum kaslarını daha fazla çalıştırmaktadır.Havuzda yapılan yüzme testleri ile laboratuvar anaerobik testleri arasında anlamlı korelasyon bulunmamıştır.Sporcuların VO2max değerleri ile 400 m su üstü yüzme zamanları arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır (r=-0,68, P=0,04).
Özet (Çeviri)
Introduction: Considering physical and physiological parameters of the athletes is important for training science. Any research has not been studied on identifying physical and physiological parameters of the underwater rugby players, yet. This study investigated physical and physiological parameters of the underwater rugby players. Also this study investigated whether there was a relationship between some pool tests designed for the underwater rugby players and classic laboratory tests.Methods: Eleven male athletes participated to this study. Body weight, height, body fat proportion, skinfold thickness, length and girth measurements, strength, flexibility, respiratory functions, anaerobic capacity (with Wingate and vertical jumping test), aerobic capacity (directly VO2max) of the athletes were measured. As pool tests, 50 m and 8x25 m underwater swimmings and, 50 m and 400 m swimmings were done.Results and Discussion: Body mass index, body fat proportion, skinfold thickness of the underwater rugby players were higher than literature findings in water polo players and swimmers. There was a positive correlation between the 50 m underwater swimming time and body fat proportion of the players (r=0,71, P=0,03). There was a positive correlation between the 400 m swimming time and body fat proportion and body weight of the players (r=0,73, P=0,02 and r=0,71, P=0,03). There was a significant positive correlation between skinfold thickness and the 50 m swimming time (r=0,75, P=0,02), 50 m underwater swimming time (r=0,83, P=0,006), 8x25 m underwater swimming time (r=0,76, P=0,01) and 400 m swimming time (r=0,86, P=0,002). Excessive body fat proportion and body weight affected the swimming performance of the athletes negatively.Chest girths were higher in under water rugby players when compared with those of the water polo players and swimmers in the literature. Breathing against water resistance, increasing the vital capacity, hypoxia occurred by breath hold and hyperventilation following an apnea may ensure such increase.Pulmonary volume and capacity of the athletes were higher when compared with those of the water polo players and swimmers. Hyperventilation of the underwater players before and after breath hold and blowing out the water in the snorkel after diving, may increase the work of breathing muscles.There was a no significant correlation between swimming tests made in the pool and laboratory anaerobic tests.There was a significant negative correlation between VO2max values of the athletes and the 400 m swimming time (r=-0,68, P=0,04).