Metabolik Sendromlu olgularda fiziksel aktivite seviyesinin belirlenmesi
Determination of physical activity level of individuals with Metabolic Syndrome
  1. Tez No: 224971
  2. Yazar: EMRAH KURTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP MALKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Fiziksel Aktivite, Vücut Kompozisyonu
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Giriş: Metabolik Sendrom ( MetS ) ve komponentleri, düşük fiziksel aktivite ( FA ) seviyesini içeren yaşam tarzı faktörleri ile yakından ilişkilidir. FA'nın MetS'in oluşumunda ve oluştuktan sonra korunmasında etkili olduğu bilinmektedir. Obezite, hipertansiyon ( HT ), dislipidemi ve tip 2 diyabetin günümüzde giderek artışı, MetS'in dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmesine neden olmuştur.Amaç: Çalışmanın amacı, MetS'li bireylerde FA seviyesini belirlemektir.Gereç ve Yöntem: Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalına başvuran, MetS tanısı almış 25 olgunun FA seviyesi değerlendirildi ve benzer demografik özellikleri taşıyan 25 MetS tanısı almamış olgu ile karşılaştırıldı.Hastaların, demografik özelliği, vücut kompozisyonu ( boy, vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, bel çevre ölçümü, kalça çevre ölçümü, bel/kalça oranı ve vücut yağ yüzdesi ), biyokimyasal ölçüm ( glükoz, yüksek dansiteli lipoprotein, düşük dansiteli lipoprotein, total kolesterol ve TG ), kan basıncı ( KB ) ve FA seviyesi gibi parametreleri değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 15.0 programı kullanılarak yapıldı.Bulgular: Demografik özelliklerin karşılaştırılmasında, gruplar arasında yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim seviyesi, meslek ve alkol kullanımı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken ( p > 0.05 ); yaşanılan çevre açısından iki grup arasında anlamlı bir fark gözlendi ( p < 0.05 ).Tüm olguların vücut kompozisyonu parametreleri karşılaştırıldığında, iki grubun boy ölçümü arasında anlamlı bir fark bulunmazken ( p > 0.05 ); vücut ağırlığı, VKİ, bel çevre ölçümü, kalça çevre ölçümü ve bel/kalça oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı ( p < 0.05 ).Olguların FA seviyeleri Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi ( IPAQ ) ile değerlendirildi ve gruplar arasında FA seviyesinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlendi ( p < 0.05 ).MetS'li olgularda her bir parametrenin FA ile olan ilişkisine bakıldığında yaş, VYY ve LDL-C dışındaki tüm parametreler ile FA arasında anlamlı bir ilişki gözlenmezken, MetS'li grupta yaş ( p: 0.001, r: -0.613 ) ve VYY ( p: 0.03, r: -0.435 ) ile FA arasında negatif; LDL-C ile FA arasında ise, pozitif yönde istatistiksel yönde anlamlı bir ilişki olduğu görüldü ( p: 0.04, r: 0.406).Olguların belirlenen FA seviyelerinin ( düşük, orta, yüksek ) dağılımı iki grup arasında karşılaştırıldığında MetS'li grupta düşük FA seviyesine sahip olguların anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü ( p < 0.05 ).Sonuç: MetS'li olguların MetS'li olmayan olgulara göre düşük FA seviyesine sahip oldukları belirlendi.
Özet (Çeviri)
Introduction: The Metabolic Syndrome and its components are closely associated with lifestyle factors, including low physical activity level. It is known that physical activity is an important factor in both formation and conservation of metabolic syndrome. The increase of obesity, hypertension, dyslipidemia and type 2 diabetes in recent days made metabolic syndrome to become a vital health problem all over the world.Purpose: The purpose of the study is to determine the physical activity levels of individuals with metabolic syndrome.Method: Physical activity levels of 25 individuals consulted to Department of Endocrinology in Dokuz Eylül University Hospital and diagnosed as metabolic syndrome were assessed and compared to 25 healthy subjects who had similar demographic features.Patients? demographic features, body composition (height, weight, BMI, waist circumference, hip circumference, waist/hip ratio and body fat percentage); biochemical values (glucose, HDL-C, LDL-C, total cholesterol and triglyserid), blood pressure and physical activity levels were assessed. SPSS 15.0 program was used for statistical analysis.Results: There was no statistically significant difference between the demographic features of two groups such as age, gender, marital status, education level, occupation and alcohol (p>0.05), but there was a statistically significant difference in living place between two groups (p0.05).