Birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kadınlar için bilgi ve destek gereksinimleri ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması
Adaptation of the information and support needs questionnaire for Turkish women with first degree relatives with breast cancer
- Tez No: 224974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜL KARAYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri riski, bilgi ve destek gereksinimi, birinci derece yakınlar, geçerlik, güvenirlik, Breast cancer risk, the ınformation and support needs, primary relatives, validity and reliability
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kadınlar için geliştirilen ?Bilgi ve Destek Gereksinimleri Ölçeği? (BDGÖ)'nün Türkiye'de geçerlik ve güvenirliğini değerlendirmektir.Yöntem: Bu araştırma metodolojik bir çalışmadır. Örneklemi bir devlet hastanesinin kemoterapi ünitesine ve meme polikliniğine başvuran meme kanserli kadınların birinci derece yakınlarından 97 kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu ve BDGÖ kullanılmıştır. BDGÖ, Chalmers ve arkadaşları (2001) tarafından geliştirilmiştir. BDGÖ; Gereksinimlerin Önemi Ölçeği ve Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği olmak üzere iki ölçekten oluşmaktadır. Her iki ölçek de 29 maddeden oluşmakta, likert tipi 1-4 arasında değerlendirilmektedir. Özgün ölçeklerin Cronbach alfa katsayısı, Gereksinimlerin Önemi Ölçeği'nin .92, Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği'nin .92, Spearman-Brown korelasyon katsayısı Gereksinimlerin Önemi Ölçeği'nin .80, Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği'nin .74, test-tekrar test güvenirlik katsayısı Gereksinimlerin Önemi Ölçeği'nin .79, Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği'nin .73'dür. Ölçeğin tüm maddelerinin madde-toplam puan katsayıları .33'ün üzerindedir.Bulgular: Türkçe ölçeğin, dil geçerliği çeviri ve geri çeviri, içerik geçerliği uzman görüşleri tekniği kullanılarak sağlanmıştır. Cronbach Alfa güvenirlik katsayıları Gereksinimlerin Önemi Ölçeği'nin .81, Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği'nin .83, test-tekrar test güvenirlik katsayıları Gereksinimlerin Önemi Ölçeği'nin .94, Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği'nin .96, Spearman-Brown korelasyon katsayıları Gereksinimlerin Önemi Ölçeği'nin .79, Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği'nin .80 olduğu saptanmıştır. Madde-toplam puan korelasyonları, Gereksinimlerin Önemi Ölçeği'nin .22 ile .72 arasında; Gereksinimlerin Karşılanması Ölçeği'nin .23 ile .60 arasında değiştiği saptanmıştır (p< .05).Sonuç ve Öneriler: Türkçeye uyarlanan BDGÖ'nün geçerliği ve güvenirliği yeterli düzeyde bulunmuştur. Ölçeğin, birinci derece yakınlarında meme kanseri olan kadınların bilgi ve destek gereksinimlerini saptamada kullanılması önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to test the reliability and validity of The Information and Support Needs Questionnaire (ISNQ) for Turkish women, developed to describe the information and support needs of women who have primary relatives with breast cancer.Methods: This is a methodological study and included 97 women who had primary relatives with breast cancer and who presented to the chemotherapy unit and breast outpatient clinics of a state hospital. ISNQ was developed by Chalmers et al. in 2001. It is composed of two scales: Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale. Each scale is a Likert type scale made up 29 items and each item is rated between 1 and 4. Cronbach Alpha coefficient of Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale is .92 and .92 respectively; Spearman-Brown correlation coefficient of Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale is .80 and .74 respectively; test-retest coefficient of Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale is .79 and .73 respectively. The item-to-total score co-efficient of all items is above .33.Results: The language validity of the Turkish version of the scale was tested with translation-back translation method and content validity with expert opinions. The Cronbach Alpha reliability coefficient of Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale was .81 and .84 respectively; test-retest coefficient of Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale was .94 and .96 respectively; Spearman-Brown correlation coefficient of Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale was .79 and .80 respectively. The item-to-total score co-efficient of Importance of Needs Scale and Meeting Needs Scale ranged from .22 and .72 and from .23 and .60 respectively (p< .05).Conclusion and Recommendations: We found that ISNQ was valid and reliable enough to determine the importance of, and the degree to which information and support needs of women who have primary relatives with breast cancer were met.