İnflamatuvar barsak hastalıklarında P-ANCA ve ASCA'nın tanıdaki rolü
P-ANCA and ASCA role in the inflammatory bowel disease diagnosis
  1. Tez No: 225013
  2. Yazar: BİLAL AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MACİT ÜMRAN SANDIKÇI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, p-ANCA ve ASCA, Ulcerative colitis, Crohn?s diesase, p-ANCA, ASCA
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: İnflamatuvar barsak hastalığı (İBH) terimi, nedeni tam anlaşılamamış aktivasyon ve remisyonlarla seyreden kronik barsak hastalıklarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Hastalığın en iyi bilinen iki formu Ülseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığıdır (CH). İBH'nin daha az oranda görülen diğer bir formu ise indetermine kolittir. İBH'nin doğru teşhisi, özellikle CH ve ÜK'nin ayırımı tedavi ve prognoz açısından oldukça önemlidir. Serolojik markerlar CH'yi ÜK'den ayırmada ve İK'li olguların saptanmasında ve alt grupların belirlenmesinde değeri olan noninvazif tanısal araçlardır. Bu çalışmanın amacı perinükleer anti-nötrofil sitoplazmik antikor (p-ANCA) ve anti-Saccharomyces cerevisiae'nin (ASCA) İBH'deki tanısal önemini ortaya koymaktır.Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda 28 Crohn hastalığı (CH) ve 37 Ülseratif kolit (ÜK) tanısı olan hastaların serumları ile 24 sağlıklı kontrol grubunun serumları çalışıldı. Serum örnekleri alındığı zamandaki klinik veriler, hastalık aktivitesi ve hastalık tanısı kaydedildi. ASCA'nın belirlenmesinde ELİSA tekniği, p-ANCA'nın belirlenmesinde ise immünofloresan tekniği kullanıldı.Bulgular: Hastaların yaş ortalaması sırasıyla ÜK'lilerde 41,95±12,6, CH'lilerde 39,61±11,3 ve sağlıklı kontrol grubunda 39,67±7,9 idi. p-ANCA, 37 Ülseratif kolitli hastanın 10'unda (sensitivitite % 27, spesifite % 100, p= 0,006), 28 Crohn hastalığı olan hastaların 2'sinde (sensitivite % 7,1, spesifite % 100, p= 0,493) pozitif bulundu, 24 sağlıklı kontrol grubunda ise hiç bulunmadı. ASCA, 28 CH'li hastanın 22'sinde (sensitivite % 78,6, spesifite % 95,8, p< 0,001), 37 ÜK'li hastanın 12'sinde (sensitivite % 32,4, spesifite % 95,8, p= 0,01) ve 24 sağlıklı kontrol grubunda 1 kişide pozitif bulundu (% 4,17). İnflamatuvar barsak hastalığının lokalizasyonu ve yaygınlığı ile p-ANCA pozitifliği arasında bir ilişki bulunmadı.Sonuç: Her iki serolojik test, inflamatuvar barsak hastalığı tanısında yardımcı testler olabilir. Serolojik testlerin olası yararını ortaya çıkarmak için altın standart olan invazif girişimler mutlaka yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The term ?inflammatory bowel diseases (IBD)? is being used to define chronical bowel diseases of poorly understood etiology with activations and remissions. The well recognised two major forms are ulcerative colitis (UC) and Crohn?s disease (CD). A less common form of IBD is indeterminate colitis. Correct diagnosis of inflammatory bowel disease (IBD), especially the differentiation between Crohn's disease (CD) and ulcerative colitis (UC), is highly important toward treatment and prognosis. Serological markers are non-invasive diagnostic tools that could be of value in differentiating CD from UC, in cases of indeterminate colitis, and in the identification of subgroups in IBD. The aim of this study was to evaluate the diagnostic accuracy of perinuclear antineutrophilcytoplasmic (p-ANCA) and anti-Saccharomyces cerevisiae antibodies (ASCA) for IBD.Material and Method: We studied sera from 28 with Crohn's disease (CD), 37 with ulcerative colitis (UC), and 24 healthy controls. Clinical data, disease activity, and disease diagnosis were gathered at the time of serum sampling. Enzyme-linked immunosorbent assay was utilized to determine titers of antibodies to ASCA and pANCA the presence of perinuclear staining for ANCA was confirmed by immunofluorescence.Results: Mean age of the patients with UC 41,95±12,6, with CD 39,61±11,3 and the healthy controls 39,67±7,9 respectively. p-ANCA were found in 10 of 37 patients with ulcerative colitis (sensitivity % 27, specificity % 100, p= 0,006), 2 of 28 patients with Crohn's disease (sensitivity % 7,1, specificity % 100, p= 0,493), and none of 24 healthy controls. ASCA were found in 22 of 28 patients with CD (sensitivity % 78,6, specificity % 95,8, p< 0,001), 12 of 37 patients with UC (sensitivity % 32,4, specificity % 95,8,p= 0,01), and 1 of 24 healthy controls (% 4,17). In conclusion, there was no correlation between p-ANCA and the localization or extent of the inflammatory bowel disease.Conclusion: Both serologic tests may aid in the differential diagnosis ofinflammatory bowel disease. This must be considered in view of the invasive nature of the?gold standard? tests, rendering the potential benefit of a good serological test in this population great.