Trombositten zengin plazmanın implant stabilitesi üzerindeki etkisinin rezonans frekans analizi ile incelenmesi
Evaluating the effect of platelet-rich plasma on implant stability by resonance frequnecy analysis
- Tez No: 225024
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: trombositten zengin plazma, rezonans frekans analizi, İmplant stabilitesi, Platelet-rich plasma, resonance frequency analysis, İmplant stability
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma; PRP'nin, erken iyileşme döneminde, dental implantların stabilitesine olan etkisinin rezonans frekans analizi ile değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. İlave olarak bu çalışma kapsamında implant uzunluğu ve çapının, hasta cinsiyetinin, kemik yoğunluğundaki farklılıkların stabilite üzerindeki olası etkileri de değerlendirilmiştirÇalışmaya, yapılacak cerrahi işlem için kontrendikasyon teşkil edecek sistemik rahatsızlığı bulunmayan, üst çenesinde posterior bölgede en az iki diş eksikliği olan, ilgili bölgedeki diş çekimlerinin en az altı ay önce yapıldığı ve maksiller sinüs tabanı ogmentasyonu, distraksiyon osteogenezi ve biyomateryal uygulaması gibi ileri cerrahi işleme ihtiyaç duyulmayan 32 hasta dahil edilmiştir. Her hastaya ikişer adet SLActive dental implant yerleştirilmiştir. İmplant soketleri cerrahi olarak hazırlandıktan sonra, soketlerden biri rastgele seçilerek, operasyondan önce hazırlanan PRP'nin bir kısmı ile yıkanmıştır. Diğer sokete hiçbir uygulama yapılmamıştır. PRP'nin geri kalanı, PRP ile yıkanan sokete yerleştirilecek implantın yıkanmasında kullanılmıştır. Diğer implant PRP ile yıkanmamıştır. İmplantlar soketlerine yerleştirildikten sonra rezonans frekans analizi ölçümleri, Osstell? mentor ile, operasyon sırasında, postoperatif 4. gün, 1.,2.,3 ve 4. haftalarda yapılmıştırSonuç olarak; RFA ile yapılan değerlendirmelerde, PRP (+) ve PRP (-) implantların stabiliteleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmadığı görülmüştür. İlave olarak implantın boyunun, çapının, hasta cinsiyetinin ve kemik yoğunluğundaki farklılıkların stabilite üzerinde bir etkilerinin olmadığı izlenmiştir
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate the effect of PRP on implant stability by resonance frequnecy analysis on early healing period. In addition, the influence of implant length, diameter, bone density and patient sex on the implant stability was investigated in this study32 patients, who did not have any systemic health problem and did not need sinus floor augmentation, distraction osteogenesis and bone grafting had at least 2 missing teeth in the posterior maxilla which were extracted at least 6 months ago were included in this study. Two SLActive implants were placed to each patient. After surgical preparation of implant sockets, selecting one of the sockets randomly, the selected ones were washed with a part of the preoperatively prepared PRP. No PRP application was made to the other sockets. The rest of the PRP was used to wash the implant that would be placed into the PRP-washed socket. The other implant was not washed with PRP. Resonance frequency measurements were made by Osstell? mentor intraoperatively and on the post-operative 4.th day, and the following 1.st, 2.nd, 3.rd and 4.th weeksIn conclusion, this study has shown that there is statistically significant difference between the stability of PRP (+) and PRP (-) implants (p>0.008). In addition, it is shown that implant length, diameter, patient sex and bone density has no influence on implant stability