İntrauterin büyüme geriligi olusturulan ratlarda maternal glukokortikoidlerin böbrek fonksiyonları üzerine olan etkileri
Evaluation of the renal function in the intrauterine growth restricted rats and the effect of maternal glucocorticoids
- Tez No: 225065
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜBEYDE GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyet yetersizligi, UBG, steroid, böbrek, kan basıncı, Food restriction, IUGR, glucocorticoid, kidney, blood pressure
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: ntrauterin büyüme geriligi (UBG) olusturulmus ratlarda maternalglukokortikoidlerin böbrek fonksiyonları üzerine etkileri ve farklı gebelikdönemlerindeki besin kısıtlanmasının böbrek fonksiyonları üzerine etkilerinindegerlendirilmesi amaçlandı.Materyal ve metod: Çalısma iki asamada gerçeklestirildi. lk asamada 5 grubaayrılan gebe ratlara 1., 2., 3. trimester ve gebelik süresince %50 azaltılmıs (10g/gün)diyet, kontrol ratlara ise gebelikleri süresince normal diyet verildi. kinci asamada üçgruba ayrılan gebe ratlara endojen glikokortikoidlerin etkisini arastırmak için gebelikleriboyunca 10g/gün diyet verilirken, birinci ve ikinci gruba gebeliklerinin 1-14. günlerindesırasıyla metirapon, metirapon+deksametazon verildi. Üçüncü grup plasebo olarakbelirlendi. Dogan yavruların 0, 3 ve 20. haftalarında vücut ve böbrek agırlıklarıbelirlendi. Yirminci haftalık yavrularda ayrıca böbrek itrah fonksiyonları ve kanbasınçları degerlendirildi.Bulgular: Gebelik süresince diyet kısıtlaması yapılanlarda 1. gün ve 3. haftavücut agırlıkları düsüktü. Üçüncü hafta vücut agırlıkları 2. ve 3. trimesterde kısıtlıdiyete maruz kalan yavrularda, 20. hafta vücut agırlıkları ise 2. trimesterde besinkısıtlaması yapılan yavrularda düsük saptandı. Metirapon grubunda ise tüm yaslardavücut agırlıkları UBG'li kontrol grubuyla benzerdi. Gebelik süresince ve 1. trimesterdediyet kısıtlaması yapılanların böbrek agırlıgı dogum anında kontrol grubundan düsüktü.20. hafta böbrek agırlıkları tüm gruplarda benzer iken; 3. hafta böbrek agırlıkları 3.trimesterde kısıtlı diyete maruz kalan ratlarda düsüktü. Metirapon grubunda ise,metirapon ve metirapon+deksametazon tedavisi alanlarda dogumdaki böbrek agırlıgıplasebo grubundan yüksekti, buna karsılık 3. hafta böbrek agırlıkları UBG'likontrollerden düsüktü. Gebelik süresince ve 3. trimesterde kısıtlı diyet alanlarda GFHdüsük bulundu. Metirapon grubunda metirapon tedavisinin GFH etkisi olmadı. Gebeliksüresince diyet kısıtlaması yapılanların sistolik kan basınçları düsük olup; metirapontedavisi ile diastolik kan basıncında belirgin olmak üzere kan basınçları yükseldi.Sonuç: Bu bulgular intrauterin dengeli besin yetersizliginin eriskin dönem kanbasınçları üzerine etkisi olmadıgını, buna karsılık böbrek fonksiyonlarını olumsuzetkiledigini desteklemektedir. Maternal endojen glukokortikoid artısı böbrekbüyümesini azaltıyor gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of the study was to determine the effect of maternalglucocorticoids on experimental growth retarded rats and the effect of maternal undernutrition in different gestation period for function of the kidney.Materials and methods: This study had two sections. In the first section 5groups formed. 10g/d diet was given in the 1st, 2nd and 3rd trimester and throughoutpregnancy period. The control group feed normal diet. In the second section threegroups formed and the all rats take 10g/d diet throughout pregnancy period. Todetermine the effect of endogenous glucocorticoids first group treated with metyrapone,second group metyrapone+dexamethasone and the placebo injected saline until 14 dayof pregnancy. The offspring?s body and kidney weight were detected in 0, 3rd and 20thweeks of age. Extraction functions and blood pressures detected in the 20th week.Results: First day and 3rd week body weight of food-restricted rats in wholepregnancy period was lower then control. Third week body weight of 2nd and 3rdtrimester food restricted rats and 20th week body weights of 2nd trimester foodrestricted rats were decreased. No difference was detected between metyrapone groupsfor body weights. Food restricted rats in whole pregnancy period and 1st trimester hadlower 1st day kidney weight then control group. Although no difference was detected in20th week kidney weight of groups, 3rd week kidney weight of 3rd trimester foodrestricted rats were lower than controls. In metyrapone groups the 1st day kidney weightof metyrapone and metyrapone+dexamethasone treated rats were higher than placebobut 3rd week kidney weights were lower than the IUGR controls. The GFR of foodrestrictedrats in whole pregnancy and 3rd trimester period were lower then the control.Metyrapone treatment had no effects on GFR. Systolic blood pressure of food-restrictedrats in whole pregnancy period weren?t elevated; the diastolic blood pressure elevatedafter metyrapone treatment.Conclusion: Food restriction destroys renal functions but no effects on adultblood pressure. Glucocorticoid exposure in pregnancy may reduce renal development.