Yüksek doz atorvastatin'in kırık iyileşmesi üzerine etkisinin radyolojik, histopatolojik ve biyomekanik yönden araştırılması (Ratlarda deneysel çalışma)
Radiological, histopathological and biomechanical research of effect of high dose atorvastatin on fracture healing (An experimental study with rats)
  1. Tez No: 225064
  2. Yazar: ŞENOL AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNHAN KARAKURUM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Atorvastatin, Kırık iyileşmesi, 3-(HMG-CoA) redüktaz enzim, Atorvastatin, Fracture healing, 3-hydroxy-3-methylglutaril-Coenzyme-A (HMG-CoA)
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
İskelet sistemi hareket için esas bir yapıdır. ?Hayat harekettir, hareket hayattır?. Uygulanan mekanik güç kemiğin taşıyabileceğinden fazla ise kırılır. Kırık iyileşmesini etkileyen faktörlere yapılan çalışmalarda her gün bir yenisi daha eklenmektedir. Statinlerin kırık iyileşmesinde potansiyel rolü olduğu bazı çalışmalarda gösterilmiştir. Statinler kolesterol biyosentezinde birinci basamağı kontrol eden 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzim A (HMG-CoA) redüktaz enzim inhibitörleridir ve kolesterol düşürücü olarak kullanılmaktadırlar. Biz çalışmamızda yüksek doz atorvastatinin ratlarda kırık iyileşmesine etkisini araştırdık.Çalışmamızda 50 adet rat kullanıldı. Tüm ratların tibialarında kırık oluşturuldu. Toplam 2 grup oluşturuldu ve her grup 3 alt gruba ayrıldı. Çalışma grubundaki ratlara gavaj ile atorvastatin verildi. Kontrol grubundakilere ilaç verilmedi. 8., 14. ve 28. günlerde deneyler sonlandırıldı. Ratların tibiaları radyolojik, histopatolojik ve biyomekanik olarak araştırıldı.Radyolojik sonuçlar arasında istatistiksel olarak 8. ve 28. günlerde anlamlı bir fark vardı (p0.05). Biyomekanik sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.05).Yaptığımız deneysel çalışmada yüksek doz atorvastatinin kırık iyileşmesini radyolojik olarak hızlandırdığını, biyomekanik ve histopatolojik olarak herhangi bir etkisinin olmadığını bulduk.
Özet (Çeviri)
Skeletal system is essential structure designed for motion. (Life is movement and movement is life). If we apply force to the bone more than it can afford fracture occurs. Almost every day another innovation is adding to the factors having positive effect on bone making. Fracture improving potential of some statins have been shown in the literature. Statins inhibit the 3-hydroxy-3-methylglutaril coenzyme-A (HMG-CoA) which is the first step controlling enzyme in the cholesterol biosynthesis. They are used for the treatment of hyperlipidemia.In this study our aim was to investigate the rolle of high dose atorvastatin in fracture healing. Total number of 50 rats were used. Tibia fracture model was performed to all. The rats were randomly separated equaly to two groups and each group was divided randomly to three subgroups. Atorvastatin was given by gavage to the one group and no drug was given to the control group. After harvesting the rats at certain dates (8th, 14th, 28th days) we investigated the tibias we had performed fracture model radiologically, histopathologically and biomechanically.At 8th and 28th day there was a significant statistical difference between two groups radiologically. The ?p? values of less than 0.05 (p0.005) were found for both.In this study the effect of atorvastatin on fracture healing could not been shown histopatologically and biomechanically, but radiological difference was found to be significant between two groups under our investigation.