Kadavralardan elde edilen kemiklerin varyasyonu
Variation in skeleton remains collected in anatomic dissecting rooms
  1. Tez No: 225082
  2. Yazar: AYŞE SOLMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YAŞAR İŞCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli antropoloji, kimlik tespiti, kadavra, Cerrahpaşa iskelet koleksiyonu, Forensic anthropology, identification, cadaver, Cerrahpaşa skeleton collection, Anatomy collection
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'na ait eğitim için kullanılan kadavralardan elde edilen 546 kemik materyallerden hazırlanmıştır. Araştırmanın amacı, iskelet kalıntılarının antropometrik varyasyonunu incelemek, o topluma ait kemik boyutlarını, cinsiyet farklarını, vücut yapısını ve büyüklüğünü tespit etmek, adli antropolojiye modern Türk toplumu hakkında veri tabanı oluşturacak iskelet kalıntılarının incelenmesidir. Koleksiyondaki her kemik, cinsiyeti, yaşı, ölüm sebebi ve geçmişe ait demografik bilgileri bulunmadığı için tek bir birey olarak kabul edilmiştir. Karışık ve toplu bir şekilde bulunan iskelet materyallerin çok az sayıda bulunması halinde kimlik tespiti yapabilmeyi araştırmıştır.Ölçümler osteometri tahtası, digital kumpas, çap pergeli ve mezura ile milimetrik olarak alınmıştır. Cinsiyet ve boy için vücudun tüm kemikleri kullanıldı. Literatürdeki ayrım ve hesaplamalarla analiz edilmiştir. Koleksiyonda cinsiyet bilinmediğinden ayrım için femur başı ve humerus başı tercih edilmiş ve hesaplamalar bu şekilde değerlendirilmiştir. Cinsiyet tayininden sonra Amerikan beyazları için geliştirilen boy formülleri kullanılmıştır. Humerusa göre 21 erkekten ortalama boy uzunluğu 166 cm, 34 kadında 154 cm olarak bulunmuştur. Femura göre cinsiyet tayininde ortalama boy 27 erkek için 165 cm iken, 34 kadın için 156 cm olarak hesaplanmıştır. Platymeria ve platycnemic endisler kullanılarak toplumun fizik yapısı incelenmiştir. Endislerden vücut yapısına bakıldığında toplumun %50'sinde femurda platymeria, %70'inde tibiada eurycnemia (düzleşme) görülmüştür. Kemik uzunlukları için farklı toplumlardaki maksimum femur uzunluğu, maksimum humerus uzunluğu ve tibia uzunluğu incelenmiştir. Arkeolojik ve modern toplumlarla karşılaştırma yapılmıştır. Koleksiyonda humerus ve femur başından yapılan analizlerle cinsiyet tayini yapılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda diğer toplumlardan çok farklı değerlere rastlanmamıştır. Toplumun cinsiyet tayininde femurdan yapılan analizde erkek kadın oranı beklenene yakın çıkmıştır.Türkiye'de yakın dönemlerde yoğunlaşan olay inceleme sonucunda ele geçirilen tanımlanamayan, ileri derecede çürümüş, yarı iskeletleşmiş kalıntıların antropolojik incelemesi çözümü kolaylaştırmaktadır. Çalışmada yakın döneme ait kemiklerin bulunması, adli vakalarda (uçak kazaları, deprem ve benzeri felaketler) sık karşılaşılan kimlik tespiti çalışmalarına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle Cerrahpaşa bireyleri modern dönem özelliklerini taşıması nedeniyle önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This issue was prepared from 546 bone materials which were obtained from cadavers that use for education in İ.Ü. Cerrahpaşa Medical Faculty Department of Anatomy. The purpose of this thesis is investigating the skeleton remain?s anthropometric variation, determining that population?s bone size, sex diffrences, body structure and examining thar remains which form database about modern Turk population to forensic anthropology. Every bone was excepted as only one individual because of the missing knowledge about sex, age, cause of death previous demographic information. The identification of mixed remain?s that exist in case of a little account, was searched.Measurements were taken with osteometric board, digital and sliding caliper and tape measure as millimetric. All of the body?s bones were used for sex and stature analyzed with the difference and calculation at literature. Humerus and femur diameter was prepared because of unknown sex in the collection, and the calculations were evaluted by this way. The formulas which were developed for the American white population, were used after estimation of sex. According to humerus head diameter, average 166 for 21 male, 154 for 34 female. According to estimation sex for femur medium body height was estimated 165 for 27 males and 156 for 33 females. Physical structure of population was investigated with platymeria and platycnemic index. Platymeia was seen %50 on femur, eurycnemic was seen %70 on Tibia when the body structure was taken into consideration. Maximum humerus and femur length and tibia length in the different groups were examined for bone measurements. Archaelogical and modern population were compared. Sex war determined by humerus and femur head diameter from. The values of this research were not very different from the other group?s values. Percentage of males to females femora was nearly same.The anthropological investigator that of remains which of the obtained from unknown, highly decomposed and skeletonized maket he solutions easier at increased crime investigations in Turkey. Finding of bones of recent period belong forensic cases (plane crash, earthquake and similar disasters) helps identification studies. Therefore Cerrahpaşa individuals are important because of having modern period properties.