Kraniuma tur ile uygulanan vibrasyonun etkilerinin araştırılması
Evaluation of the effects of vibration caused by drilling on cranium
  1. Tez No: 673998
  2. Yazar: RIDVAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OZAN BAĞIŞ ÖZGÜRSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kranium, Mastoidektomi, Tur ile diseksiyon, Tur uçları, Vibrasyon, Cranium, Drill piecemen, Mastoidectomy, Temporal bone, Vibration
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Kulak Burun Boğaz ve Beyin Cerrahisi ameliyatları sırasında kafatası kemiklerinin kesilerek veya yontularak açılması için Tur cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazların kullanımı sırasında kraniuma çok yüksek frekans ve enerji uygulanmaktadır. Bu çalışmada tur kullanımının neden olduğu titreşim değerlerinin ölçülmesi ve sonrasında bu titreşim enerjisine bağlı oluşabilecek etkilerin inceleneceği yeni çalışmalara zemin hazırlanması amaçlanmıştır. Ayrıca tur kullanımı sırasında ortaya çıkan titreşim enerjisinden zarar görme ihtimali olan kafa tabanı, beyin sapı, kafa çifti sinirleri ve iç kulağa yaklaşım için güvenli tur uçları saptanmaya çalışıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Anatomi Kadavra Çalışması'ndan oluşmaktadır. Anatomi Çalışması Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi (AÜTF) Anatomi Anabilim Dalı'nda yapıldı. Taze donmuş kadavralara temporal kemik diseksiyonu sırasında tur kullanılırken“PCE-VT 2800 Vibrasyon Ölçüm Cihazı”ile ölçümler yapılarak ve farklı anatomik bölgelerden ölçülen değerlerin ortalamaları ve standart sapmaları hesaplandı. Ayrıca elmas, kors elmas ve keskin tur uçları arasında fark olup olmadığı da araştırıldı. Bulgular: Bu çalışmada taze donmuş kadavra kafaları kranium kemikleri tur ile diseksiyonu sırasında turlanan bölgeye yaklaşıldıkça ölçülen titreşim enerjisinin artığı görüldü. Titreşim değerleri incelendiğinde tur uçlarının boyu, çapı ve dakika devir sayısı (rpm) artıkça meydana gelen yer değiştirme miktarı (peak-to-peak(mm)) değerlerinin de arttığı görüldü. Ayrıca tur ucu tipleri karşılaştırıldığında sırası ile en fazla Tungsten tur uçlarının titreştiği, daha az olarak Kors Elmas, en az titreşim enerjisi oluşturan ise Elmas tur ucu olduğu saptandı. Tur ucunun boyu uzadıkça cerrahın istenen bölgeyi diseke etmede zorlandığı gözlemlendi. Sonuç: Bu çalışmada elde edilen veriler doğrultusunda tur cihazları daha güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Elde edilen veriler doğrultusunda daha az titreşim sağlayacak tur uçları geliştirilebilir. Ayrıca cerrahların daha güvenli diseksiyon yapmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Drill devices have been used to cut or dissect the skull bones in otorhinolaryngology and neurosurgical procedures. High frequency and energy is applied to the cranium during the use of these devices. In this study, we aimed to measure the vibration values caused by the use of drills and to prepare a basis for new studies that will examine the effects that may occur due to this vibration energy. In addition, the skull base, brainstem, cranial nerves and the inner ear, which could be damaged by the vibration energy generated during the use of the drill, were aimed to be determined. Materials and methods: This study consists of the Anatomical Cadaver Study. The Study was conducted in the Department of Anatomy of Ankara University Faculty of Medicine (AUFM). During temporal bone dissection of fresh frozen cadavers, measurements were made with the“PCE-VT 2800 Vibration Meter”and the mean and standard deviations of the measured values from different anatomical regions were calculated. It was also investigated whether there is a difference between diamond, coarse diamond and sharp drills. Results: In this study, we observed that the vibratory energy measured during the dissection of cranial bones increased while approaching the dissected area. When the vibration values were evaluated, it turned out that the length and diameter of the drills and the amount of displacement (peak-to-peak (mm)) increased as the number of revolutions per minute (rpm) increased. In addition, when the drill types were compared, it was determined that the Tungsten drill vibrated the most, Coarse Diamond was less, and Diamond caused the least vibration energy. It was observed that as the length of the drill increased, the surgeon had difficulty in dissecting the desired area. Conclusions: Drilling devices can be used more reliably under the light of the data obtained in this study. Drills that can provide less vibration can be developed. Moreover this can also contribute to surgeon to perform a safer dissection.