Gastrointestinal kanamalarda mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörler
The influencing factors on mortality and morbidity of gastrointestinal bleeding
  1. Tez No: 225100
  2. Yazar: MESUT ORHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH KARINCAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Komormid hastalık, rebleeding
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Akut üst gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları önemli mortalite ve morbidite kaynağıdır. Çalışmamızda akut üst GİS kanamalarında mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörleri araştırmayı amaçladık.Bu çalışma 1999 ve 2007 tarihleri arasında üst GİS kanaması tanısı ile yatırılan hastalar üzerinde retrospektif olarak yapıldı. Hastaların mortalite, tekrar kanama için risk faktörleri araştırıldı.Mortaliteyi etkileyen risk faktörleri ;komorbid hastalıklar,aktif kanama,50 yaş üzeri oluş,eritrosit desteği olarak değerlendirildi.Bu çalışmaya toplam 105 vaka (39 kadın ve 66 erkek) dahil edildi. Hastaların yaş aralığı 18-97 yıl arasında değişmektedir.Bu çalışmada vakaların %81' inde eşlik eden kormobid bir veya birden fazla sistemik hastalık mevcuttu. En sık görülen komorbid hastalık %20 ile konjestif kalp yetmezliği (KKY) idi. 43 hastada duodenal ülser kanaması ,10 hastada gastrik ülser kanaması ,30 hastada gastrit ve ilaçlara bağlı kanamalar, 22 hastada portal gastropati tesbit edilmiştir. Vakaların %76 `sı 50 yaş üzeri idi.63 vakada (%76,2) kan transfüzyonuna ihtiyaç duyuldu. 25 vakada beş üniteden fazla transfüzyon uygulandı.İleri yaş, komorbid hastalığın varlığı, 5 üniteden fazla kan transfüzyonu, hastanede yatış sırasında tekrar kanama (rebleeding) geçirme morbidite ve mortaliteyi en çok etkileyen faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Acute upper gastrointestinal system (GIS) bleeding is a significant source of mortality and morbity. The aim of our study is to investigate the factors affecting mortality and morbity in acute upper GIS bleeding.This study conducted by retrospectively on patients hospitilazed with upper GIS bleeding diagnosis between 1999 and 2007. Patients? risk factors for mortality and repeat bleeding were investigated.Risk factors affecting mortality were evaluated as comorbid illnesses, active bleeding, being age of over 50, erythrocyte support. A total of 105 case (39 female, 66 male) included in this study. Patients? age interval ranged from 19 to 97 years.In this study, 81% of cases were accompanied by one or more comorbid systematic illness. With 20%, congestive heart failure ( CHF) was more often seen comorbid illness. 43 patients were diagnosed as duodenal ulcer bleeding, 10 patients were gastric ulcer bleeding, 30 patients were bleedings exposed to gastric and drug usage, 22 patients were portal gastropathy.76% of the cases were over 50 years of age. Blood transfusion needed for 63 cases (%76,2). In 25 cases, more than five units transfusion were applied.Advanced age, existence of comorbid illness, blood transfusion of more than five units, rebleeding during hospitalization are the factors that affects mortality and morbity most.Key Words; comorbid illness, rebleeding