Ciddi alevlenme ile hastaneye yatırılan KOAH hastalarında venöz tromboembolizm; prevalans ve risk faktörleri
Prevalence and risk factors of venous thromboembolism in chronic obstructive pulmonary disease patients who hospitalized with severe exacerbations
  1. Tez No: 225099
  2. Yazar: ERDAL İN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN GÜNEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Venöz tromboembolizm, Pulmoner emboli, Derin ven trombozu, KOAH alevlenmesi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Ciddi alevlenme ile hospitalize edilen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olgularında Venöz Tromboembolizm (VTE) sıklığını ve VTE'nin klinik ve laboratuar parametrelerle ilişkisini araştırmak.Materyal-Metod: Çalışmaya hospitalize edilmeyi gerektirecek, ciddi alevlenme ile başvuran ancak mekanik ventilasyon gereksinimi olmayan 131 KOAH hastası alındı. Çalışmaya alınan hastalar başvuruda olası alevlenme sebeblerine göre ``nedeni bilinen'' ve ``nedeni bilinmeyen'' olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastalara pulmoner BT anjiografi, alt ekstremite BT venografi ve doppler ultrasonografi tetkikleri çekildi. Hastaların semptomları, bulguları ve risk faktörleri kayıt edildi.Bulgular: Çalışmaya alınan 131 hastanın 21'inde (%16) VTE saptandı. Nedeni bilinen alevlenme ile başvuran 71 (%54.2) hastanın 6'sında (%8.45) ve nedeni bilinmeyen alevlenme ile başvuran 60 (%45.8) hastanın 15'inde (%25) VTE saptandı. Hastalardan elde edilen verilere bakıldığında, tromboemboli öyküsü, malignite, travma, cerrahi ve immobilizasyon gibi risk faktörleri; göğüs ağrısı, bacak ağrısı ve senkop gibi bulgular; D-Dimer, AST, ALT yüksekliği ve albumin düşüklüğü gibi laboratuar bulguları artmış VTE riski ile ilişkili bulundu. D-Dimer düzeyinin 1.48 mcg/ml'nin altında olmasının büyük oranda (%97.6) VTE'yi dışladığı saptandı. Wells kriterleri ile klinik olarak yüksek olasılıklı değerlendirilen hastaların tümünde VTE saptandı.Sonuç: Nedeni belli olmayan ciddi alevlenme ile başvuran KOAH hastaları VTE açısından araştırılmalıdır. Bu hastalarda, Wells yöntemi ve D-Dimer düzeyleri sırasıyla, VTE tanısı konulması ve tanının dışlanmasında önemli yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: Investigate Venous Thromboembolism (VTE) frequency and relationship between clinical and laboratory parameters of VTE in Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) patients hospitalized with severe acute exacerbations.Material and Methods: 131 COPD patients hospitalized with severe acute exacerbation not necessitating mechanical ventilation included in our study. The study group was divided into two sub-groups: ?exacerbation with known etiology? and ?exacerbation with unknown etiology?. All patients underwent pulmonary CT angiography, lower extremity CT venography and doppler ultrasonography. We also recorded symptoms, findings and risk factors of all patients.Findings : We found VTE in 16% of the patients (21 of 131). This ratio was 8.5% (6 of 71) in known etiology and 25% (15 of 60) in unknown etiology sub-groups.