Dört farklı sütur materyalinin sıvı absorbsiyon kapasitelerinin karşılaştırılması
Comparison of liquid absorbtion capacity of four different suture materials
  1. Tez No: 225129
  2. Yazar: ERSİN HÜSEYİN SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. KEMAL ŞENÇİFT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: sütur materyali, sıvı absorpsiyonu, fiziksel özellik, suture material, liquid absorption, physical property
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Sütur materyalleri, cerrahi operasyonlar ve travma sonrası yara iyileşmesinde önemlirol oynamaktadır, bu nedenle oral cerrahide uygun sütur materyalinin seçimi önemkazanmaktadır. Ağız ortamı, tükürük, spesifik bakteri florası, damarlanmanın fazlaolması ve konuşma, çiğneme, yutma gibi fonksiyonlar nedeniyle diğer vücutbölgelerinden farklıdır. Bu çalışmanın amacı, oral cerrahide kullanılan süturmateryalleri hakkında bilgi vermek ve klinikte sıklıkla kullanılan süturmateryallerinin in-vitro ortamda sıvı absorpsiyon kapasitelerinin karşılaştırılmasıdır.Çalışmada, multiflament ve absorbe olabilen Vicryl ve Poliglikolik asit (PGA),multiflament ve absorbe olmayan ipek ve monoflament ve resorbe olmayan Prolensütur materyalleri kullanıldı. Her gruptan 10' ar sütur materyalinin kuru ağırlıklarıhesaplandı. Daha sonra sütur materyalleri Shannon' un sentetik tükürük formülününmodifikasyonuyla hazırlanan sentetik tükürük içerisinde, klinik olarak anlamlı olan 7gün süreyle bekletildi. Yedi gün boyunca her gün kullanılan sütur materyallerininağırlıkları ölçüldü. Ölçüm değerleri istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç olarak4 ayrı sütur materyalinin sıvı absorpsiyon değişim miktarları arasında istatistikselolarak anlamlı farklılık gözlendi (p=0,0001). Araştırmada kullanılan süturmateryalleri arasında, sıvı absorpsiyon kapasitesi en yüksek olanın ipek olduğu, busütur materyalini sırasıyla PGA, Vicryl ve Prolen sütur materyallerinin izlediğigörüldü. Bu çalışmanın sonucunda sütur materyallerinin farklı kapillerite özelliğiyle,yara içine bakteri adezyonu, sütur materyalinin fiziksel dayanıklılığı ve düğümbütünlüğü arasındaki ilişkileri araştıran ileri çalışmaların yapılmasını önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Suture materials play an important role inwound healing after surgical procedures and trauma, therefore, selection of a propersuture is very important. This location differs from other body sites due to theconstant presence of saliva, specific bacteria flora, high vascularization, as well as itsfunctions related to speech, mastication, and swallowing. The aim of this study is togive information about suture materials and to compare the liquid absorptioncapacity of same suture materials which are commonly used in oral surgery. In thisstudy, multiflament and absorbable Vicryl and PGA, multiflament andnonabsorbable black silk and monoflament and nonabsorbable Prolen suturematerials were used. Ten suture materials of each group were measured with theirdried weight. After all suture materials are submerged in artificial saliva for 7 dayswhich was prepared with the modification of Shannon?s artificial saliva formula.Every suture material was weighed daily. Measurement values were evaluatedstatistically. As a result, statistically significant differences were found among foursuture materials in terms of liquid absorption capacity (p=0,0001). Black silk wasfound to have maximum liquid absorbtion capacity. PGA, Vicryl and Prolenfollowed black silk. In conclusion, we suggest further studies about the relationsamong capillarity of suture materials, bacteria adhesion through wound, physicalstrenght of suture materials and knot integrity.