Kerevit vebasının ileri tanı yöntemleri ile araştırılması
Investigation of crayfish plague by advanced diagnosistic techniques.
  1. Tez No: 225139
  2. Yazar: LÜTFİ AVSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN KAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aphanomyces astaci, izolasyon, identifikasyon, PZR, Aphanomyces astaci, isolation, identification, PCR
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kerevit Vebasının İleri Tanı Yöntemleri ile Araştırılması.Bu çalışmada, A. astaci'nin varlığının araştırılması amacıyla İznik ve Eğirdir göllerinden her ay 30 ar olmak üzere Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında, İznik gölünden 180, Eğirdir gölünden 180 kerevit rasgele örnekleme yöntemi ile alındı.Araştırmada kullanılan 360 canlı kerevit numunesinden 56 adet A. astaci şüpheli mantar izole edildi. İznik gölünden 180 adet örneğin 30 (%16.6)'undan, Eğirdir gölünden ise 180 adet örneğin 26 (% 14.4)'sından olmak üzere kullanılan 360 canlı kerevit örneğinin 56'sından A. astaci şüpheli mantar izole edildi. Şüpheli izolatların konvensiyonel ve moleküler yöntemlerle incelemesinde mantar izolatlarının A. astaci olmadığı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of Crayfish Plague by Advanced Diagnostic Techniques.At this work, for investigation of the existence of Aphanomyces astaci, at July, August, September, October, November, December in 2007, 180 crayfish from İznik and 180 crayfish from Eğirdir lakes, a total of 360 crayfish was collected by random sampling. 56 A.astaci suspected fungal isolates were obtained from 360 live crayfish samples used in this work. 30 of the 180 samples from the Iznik Lake (%16.6) and 26 of the 180 from the Eğridir lake (% 14.4) were suspected A.astaci fungal isolates. With the conventional and molecular examinations of the suspected isolates, these fungal isolates were found not to be A.astaci.