Broiler piliçlerinden Escherichia coli O157:H7 serotipinin identifikasyonu ve antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi
The identification and antibiotic sensibility of E. coli O157:H7 in broiler chickens
- Tez No: 225138
- Danışmanlar: PROF. OSMAN KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: E. coli O157:H7, broiler, izolasyon, identifikasyon, antibiyotik, E. coli O157:H7, broiler, isolation, identification, antibiotics
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Broiler Piliçlerinden Escherichia coli O157:H7 Serotipinin İdentifikasyonu ve Antibiyotik Duyarlılıklarının BelirlenmesiBu çalışmada, İzmir, Aydın, Manisa, Denizli ve Uşak illerinde bulunan fason broiler kümeslerindeki piliçlerden E. coli O157:H7 identifikasyonu amacıyla 500 adet kloakal svap örneği alındı.Bu araştırmada, 500 adet kloakal svap örneğinin 32 (% 6.40)'sinden Escherichia coli O157:H7 serotipi identifiye edilmiştir. Ayrıca örneklerin 128 (% 25.60)' inden diğer E. coli türleri, 75 (% 15)' inden Klebsiella sp., 193 (% 38.60)' ünden Proteus sp., 38 (% 7.60)' inden Pseudomonas sp. identifiye edilmiş, 34 (% 6.80)' ünde ise bakteriyel üreme şekillenmemiştir.Araştırmada, örneklerden izole edilen E. coli O157:H7 suşlarının illere göre toplam örnek sayısına oranları Aydın 108/13 (% 12.04), İzmir 140/9 (% 6.43), Uşak 36/2 (% 5.55), Manisa 180/7 (% 3.88) ve Denizli 36/1 (% 2.77) olarak belirlenmiştir.E. coli O157:H7 izolatlarıyla yapılan antibiyotik duyarlılık testleri sonucunda izolatların Polimiksin B' ye % 100.00, Sefotaksime % 75.00, Norfloksasine % 59.38 oranlarında duyarlı; Kanamisine % 37.50 oranında orta derecede duyarlı; Ampisiline % 100.00, Sefalotine % 100.00, Kloramfenikole % 87.50, Sulfametoksazol-Trimetoprime % 81.25, Eritromisine % 81.25 ve Amoksisilin-Klavulonik aside % 62.50 oranlarında dirençli oldukları bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Identification and Antibiotic Sensibility of E. coli O157:H7 in Broiler ChickensIn this study, 500 cloacal swaps have been picked up from broiler chickens at subconstructor houses of ?Abalıoğlu Feed, Soybean and Textile? company at İzmir, Aydın, Manisa, Denizli and Usak in order to identification of E. coli O157:H7.Escherichia coli O157:H7 serotype were identified from 32 pieces (6.40%) of the total 500 cloacal swaps. In addition, 128 (25.60%) other E. coli strains, 75 (15.00%) Klebsiella sp., 193 (38.60%) Proteus sp., 38 (7.60%) Pseudomonas sp. are also identified, but, 34 (6.80%) of the samples were not have any bacterial growth.Percentage of the isolated E. coli O157:H7 from the total samples taken from the cities are as : Aydın 108/13 (12.04%), Izmir 140/9 (6.43%), Usak 36/2 (5.55%), Manisa 180/7 (3.88%) and Denizli 36/1 (2.77%) .Antimicrobial sensitivity test results with E. coli O157:H7 isolates resulted that the isolates are sensitive 100.00% to Polymyxin B, 75.00% to Cefotaxime, 59.38% to Norfloxacin; semi sensitive 37.50% to Kanamycin; resistant 100.00% to Ampicillin, 100.00% to Cephalothin, 87.50% to Chloramphenicol, 81.25% to Sulphamethoxazole-Trimethoprim, 81.25% to Erithromycine and 62.50% to Amoxycillin-Clavulanic acid.