Plantar fasiitis ve epin kalkanei oluşumunda etkili olabilecek risk faktörlerinin araştırılması: klinik çalışma
The investigation of risk factors that many effect in the formation of the plantar fasciitis and epin calcanei: clinical study
- Tez No: 225187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY BELHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Plantar Fasia, Plantar Fasiit, Şişmanlık, Medial Ark Açısı, Topuk Altı Yağ Yastığı, Plantar fascia, Plantar fasciitis, Obesity, Medial arch angle, Heel fad-pad
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Plantar Fasia (PF), ayak tabanı ortasında yer alan kalın bir fibröz kılıf olup, longitüdinal arka destek olur.Plantar Fasiit (PFs), topuk ağrısının en sık sebebidir. Etyolojisi tam olarak bilinmese de, askeri personel, uzun mesafe koşucuları ve sedanter hayat yaşayanlarda daha sık görülmektedir. Risk faktörleri olarak obezite, longitüdinal ark değişiklikleri, azalmış eklem dorsifleksiyonu, uzun süre ayakta kalarak veya ağır yük kaldırarak çalışma, topuk yağ yastığı kalınlık ve elastisite değişiklikleri önemli unsurlardır.Biz bu çalışmamızda; yaş, meslek, Vücut Kitle Endeksi, longitüdinal ark değişiklikleri, topuk yağ yastığı kalınlığı ile PFs arasındaki ilişkiyi araştırdık. Çalışmaya tek taraflı PFs tanısı konulmuş 50 hasta (29 kadın, 21 erkek) alındı. Mesleklere göre bakıldığında, 18 ev hanımı, 9 emekli, 8 işçi, 6 memur, 4 öğretmen, 4 üniversite öğrencisi ve 1 tanesi de otobüs şöförü idi.Hastaların ortalama boyları 167,26 cm (dağılım 150-179 cm), ortalama ağırlık 80,46 kg (dağılım 55-110kg), ortalama Vücut Kitle İndeksi (BMİ) 28,72 (dağılım19,04-39,14) idi. BMİ değeri 27'nin üzerinde olanlar 33 hasta (21 kadın, 12 erkek) şişman kabul edildi.Hastaların ağrılı topuklarının ortalama yağ yastığı kalınlığı 19,45mm ( dağılım 12-29 mm), ağrısız topuklarının ortalama yağ yastığı kalınlığı 19,94 mm (dağılım 13-29 mm) idi. Ağrılı taraftaki topuk altı yağ yastığı 0,49 mm incelmiş bulundu. Bu fark anlamlı idi (p0.05).Sonuç olarak, bu çalışmamızda plantar fasiit oluşumunda şişmanlığın, topuk yağ yastığı kalınlığı ve elastisitesindeki değişikliklerin, uzun süre ayakta kalma ve ağır yük taşımanın, sedanter yaşam tarzının etkili olduğunu, ancak medial ark açısındaki değişikliklerin önemli bir rolünün olmadığını düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Plantar fascia(PF) is a fibrous sheath on the sole of foot and supports the londitudinal arch of the foot.Plantar Fasciitis (PFs) is the most common cause of heel pain. Etiology of PFs is unknown. The disorder is seen freguently in athlets, military personel and individuals with sedantary lifestyles. Important risk factors for PFs is obesity, abnormal longitudinal arch, limited ankle dorsiflexion, long time weight-bearing, thickness and loss of elasticity of the heel fat-pad.In our study; we investigated the relationship between the PFs and age, job, BMI, longitudinal arch, thickness of heel fat-pad. In this study, 50 cases ( 29 women, 21 men ) with PFs were investigated. According to the job; 18 cases were house wifes, 9 were retireds, 8 were labours, 6 were officials, 4 were teachers, 4 were university students and 1 was driver.The average height of patients were 167,26 cm (range 150?179 cm), average weight of patiens were 80,46 kg (range 55-110 kg), average BMI were 28,72 (range 19,04-39,14). The patiens were accepted over-weight (33 patiens, 21 women, 12 men) whose BMI?s were over 27.The average thickness of heel fat-pad of the symptomatic feet were 19,45 mm (range 12-29 mm), average thickness of heel fat-pad of the asymptomatic feetwere 19,94 mm (range 13-29 mm). Thickness of heel fat-pad of the symptomatic feet were reduced about 0,49 mm (p0.05).As a result; obesity, changes of thickness and elasticity of heel fat-pad, standing for a long time and sedantary lifestyle is effective on forming of PFs, but changing of the medial arch angle is no effect of PFs.