Epin kalkaneyi saptanan hastalarda eşlik eden spondiloartrit sıklığı
Spondyloarthritis prevalence in patients with epin calcaneis
  1. Tez No: 412610
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ ŞAHAP OYGÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EFTAL YÜCEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: spondyloarthritides, epin calcanei, heel spur, plantar fasciitis, European Spondyloarthropathy Study Group (ESSG)
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Spondiloartritler (SpA) grup olarak ele alındığında toplumda en sık karşılaşılan romatolojik hastalıktır. Bu hastalık grubunun kendine has bulgularından biri olan entezit, özellikle alt ekstremitelerde Aşil tendiniti ve/veya plantar fasiyit olarak kendini sıkça gösterir. Plantar fasiyit, SpA'lar dışında da başlıca dejeneratif ve travmatik nedenli bir çok sebepten oluşabilir. Halk arasında topuk dikeni olarak bilinen epin kalkaneyi plantar fasiyit olan insanlarda halen nedeni tam aydınlatılamamış bir şekilde daha sık görülür. Bu iki antite arasında halen tam olarak aydınlatılamamış bir ilişki mevcuttur. Bu çalışmada epin kalkaneyi saptadığımız hastalarda eşlik edebilecek SpA prevalansını hesaplamaya çalıştık. Bu sebeple Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi Romatoloji Bilim Dalı Polikliğini dışında bir polikliniğe gelerek ayak filmlerinde topuk dikeni saptanan, yaşları 20-40 arasında olan ve bilinen bir romatolojik hastalığı olmayan hastalar tespit edildi. Kenidlerine ulaşılan ve çalışmaya katılmayı kabul ederek çalışmaya alınan 33 hastanın, aydınlatılmış onamları alındıktan sonra Avrupa Spondiloartropati Çalışma Grubu (ESSG) kriterleri doğrultusunda öyküleri alındı ve fizik muayeneleri yapıldı. Bu hastaların her birinden eritrosit sedimentasyon hızı ve CRP değerleri bakıldı ve her hastaya ön arka direkt sakroiliyak grafi çekildi. Sadece tek ayaklarının filmi olan hastaların diğer ayaklarının filmi çekildi. Hastaların epin uzunluklarının ipsilateral kalkaneusa olan oranları elde edilerek yapılan standardizasyon sonucunda, epin uzunluklarının ve oranların SpA olan ve olmayan hastalar arasında anlamlı bir istatistiki fark yarattığı görüldü (sağ epin ve oran için p = 0,041 ve 0,034; sol epin ve oran için p = 0,001 ve 0,000). Literatürde daha önce gösterilmemiş olan bu bulgumuz, hastaların SpA yönünden taranmasında hem ucuz ve kolay hem de standardize edilmiş değerli bir araç olabilir. Anahtar kelime: spondiloartrit, epin kalkaneyi, topuk dikeni, plantar fasiyit, Avrupa Spondiloartropati Çalışma Grubu (ESSG),
Özet (Çeviri)
When taken into account as a single disease entity spondyloarthrides(SpA) are the most prevalent of rheumatic diseases. Being the hallmark of this group, enthesitis commonly occurs as Achilles' tendinitis and/or plantar fasciitis. Other than SpAs there are many causes of plantar fasciitis, primarily trauma and degenerative diseases. Also known as heel spur, epin calcanei tends to be more prevalent among people suffering from plantar fasciitis. The reason behind this increased prevalance and the relationship between epin calcanei and plantar fasciitis still remains largely unknown. In this study we aimed to observe the prevalance of SpA among people with already diagnosed epin calcaneis. For this study plain lateral foot radiographies of patients who presented to the departments other than rheumatology were scanned. Patients who found to have epin calcanei and aged between 20-40 with no known rheumatic disease were contacted. After signing informed consent, a total of 33 patients were enrolled into the study. A thorough medical history was obtained and physical examination was conducted according to European Spondyloarthropathy Study Group criteria. Eryhtrocyte sedimentation rate and CRP values were obtained, and an anteroposterior plain sacroiliac graphy were taken for each patient. Contralateral foot radiographies were also taken of the patients with only left or right lateral foot graphies. Ratios of the patients' epin calcaneis' length to their ipsilateral calcaneal oblique measurement were calculated. Both the lengths of epin calcaneis and the ratios were found to be statistically quite different between patients with SpA and patients without (p values for right epin calcaneis and right ratios were 0.041 and 0.034 while for left epin calcaneis and ratios they were 0.001 and 0.000 respectively). This finding, formerly unknown in literature as to our best knowledge, may prove to be a cheap and easy but also a standardized method for detecting SpA.