Tıp Fakültesi Hastanesi' nde çalışan hemşirelerde nazal Staphylococcus aureus taşıyıcılığı ve aile içi bulaşa etkisi
Nasal Staphylococcus aureus carriage of the nurses working in Medical Faculty Hospital and its effect on intrafamilial transmission
  1. Tez No: 225229
  2. Yazar: SEHER ÜNVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU, PROF. DR. GÜL DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Mikrobiyoloji, Nursing, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, Hemşire, Nazal taşıyıcılık, Staphylococcus aureus, Nurse, Nasal Carriage
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma; kritik alanlarda çalışan hemşirelerde nazal Staphylococcus aureus (S.aureus) taşıyıcılığını araştırmak, çalışmakta oldukları birimlere göre taşıyıcılık dağılımını belirlemek, hemşirelerin hastane dışında yakın temas halinde oldukları aile bireylerinde nazal S.aureus kolonizasyonunu araştırmak ve taşıyıcılıkta rol oynayan risk faktörlerini belirlemek amacıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim, Araştırma ve Uygulama Hastanesi' nde, cerrahi servisleri, yoğun bakım ve ameliyathane birimlerinde çalışmakta olan 50 hemşire ve 128 aile bireyinde, 14 Ocak ? 30 Nisan 2008 tarihleri arasında yapıldı. Çalışmanın 2. grubunu, toplumdan seçilen ve aile içerisinde herhangi bir sağlık çalışanı bulunmayan, 164 kişiden oluşan 50 aile oluşturdu. Çalışmanın 1. ve 2. grubundaki bütün bireylerde S.aureus burun taşıyıcılığı tarandı ve tüm suşlar için metisilin direnci araştırıldı.S.aureus identifikasyonunda; kültür özellikleri, gram boyama, katalaz ve tüp koagülaz testleri kullanıldı. Suşların metisilin ve mupirosin direnci disk difüzyon yöntemi ile araştırıldı.Hemşirelerde nazal S.aureus taşıyıcılık oranı %18 (9/50), ailelerinde ise %24,2 (31/128) olarak saptandı. Taşıyıcı olan 9 hemşireden 6' sının ailesinde de taşıyıcılığa rastlandı. Hemşirelerde ve aile bireylerinde metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) taşıyıcısı saptanmadı.Kontrol grubunda nazal S.aureus taşıyıcılık oranı %18 (9/50), ailelerinde MSSA taşıyıcılık oranı %30,7 (35/114) olarak saptandı. Bir kişide MRSA taşıyıcılığına rastlandı. Taşıyıcı olarak saptanan 9 kişiden 5' inin ailesinde de taşıyıcılık tespit edildi.S.aureus suşlarının hiçbirinde mupirosin direnci saptanmadı. Her iki grupta, S.aureus nazal taşıyıcılarında en sık rastlanan risk faktörlerinin önceden antibiyotik kullanımı ve kronik hastalık varlığı (kronik cilt hastalıklarının dışında) olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study was carried out between the dates 14th January ? 30th April 2008 in Eskişehir Osmangazi University (ESOGÜ) Education, Practice and Research Hospital. We investigated the nasal carriage of the 50 nurses who work in surgery, intensive care and operating room units and 128 family members of them. The aims of this study were investigating the nasal S.aureus carriage of nurses working in the critical units, defining the carriage distribution between these units, examining family members of the nurses for nasal S.aureus carriage and determining the potential risk factors for nasal S.aureus carriage. In a total amount of 164 persons, 50 families were participated in the second group of this study. This group?s members were selected from community and none of them were healthcare workers.S.aureus was identified by culture, gram strain, catalase and tube coagulase tests. Diffusion method was used to determine mupirocin and methicilline resistance.The prevalance of nasal S.aureus carriage was 18% (9/50) among nurses and 24,2% (31/128) among family members. Six of 9 nurses had carriers in their family members. MRSA was not found in these groups.The prevalance of nasal MSSA carriage was 18% (9/50) among control group and 30,7% (35/114) among control group family members. MRSA was detected in one carrier. Five of the 9 control group members had carriers in their family members.Any sample were resistant to mupirocin. Using antibiotic and having cronic illness (without dermatologic) were the most related risk factors on nasal S.aureus carriage for groups.