Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde doktor, hemşire ve taşeron personel olarak çalışan kadınlarda eş/partner şiddeti ve yıldırma yaygınlığının ve psikiyatrik belirtilere etkisinin değerlendirilmesi
The prevalence of mobbing and intimate partner violence and the effects of mobbing and intimate partner violence on the psychological symptomps of women who work in Dokuz Eylul University Medical Faculty Hospital as a doctor, nurse and sub-contracted employee
- Tez No: 431641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS ULAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: kadına yönelik eş/partner şiddeti, yıldırma, psikiyatrik belirti, intimate partner violence against women, mobbing, psychiatric symptoms
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Kadına yönelik eş/partner şiddeti ve yıldırma(mobbing) çok sık karşılaşılan ve insanları derinden etkileyen önemli sorunlardandır. Çalışmadaki amacımız; bir tıp fakültesi hastanesinde farklı ekonomik ve mesleki sınıflardaki kadınlarda eş/partner şiddeti ve işyerinde yıldırmanın sıkılığını ve şiddetin psikiyatrik belirtiler üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Kesitsel çalışmamız Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde doktor, hemşire ve taşeron personel olarak çalışan kadınlarda yapılmıştır. Örnek seçiminde tabakalı ve küme örneklem yöntemleri aşamalı olarak kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak; sosyodemografik veri formu, kadına yönelik eş/partner şiddeti tarama formu, psikoşiddet ölçeği ve belirti tarama listesi (SCL-90-R)'ni içeren dört aşamalı bir anket formu kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda, kadınların eş/partnerleri tarafından en az bir kez %23,4'ü fiziksel şiddete, %74,5'i psikolojik şiddete, %34,3'ü ekonomik şiddete, %24,5'i cinsel şiddete maruz kaldığı saptanmıştır. Kadınların mesleki konumu yükseldikçe, tüm şiddet türlerine; eğitim düzeyi yükseldikçe, ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddete; ekonomik düzeyi yükseldikçe; ekonomik ve cinsel şiddete ve eş/partnerlerinin eğitim düzeyi yükseldikçe ekonomik, fiziksel ve cinsel şiddete maruziyeti anlamlı olarak azalmaktadır. Eş/partner şiddetine uğrayan kadınların psikiyatrik belirtileri anlamlı olarak daha yüksektir. Kadınların yıldırma davranışına maruziyeti %71'dir. Hemşirelerde ve eğitim düzeyi yükseldikçe yıldırma maruziyeti anlamlı olarak artmıştır. Yıldırmaya maruz kalan kadınlarda psikiyatrik belirtiler anlamlı olarak daha fazladır. Her iki şiddet türüne maruz kalanlarda psikiyatrik belirtiler diğerlerinden anlamlı olarak daha fazladır. Sonuç: Çalışmamızın sonucu yapılan toplum çalışmalarıyla benzer olarak çalışan kadınlarda da eş/partner şiddeti ve yıldırmanın oldukça sık görüldüğü ve şiddete maruz kalan kadınların psikiyatrik belirtilerinin daha fazla olduğunu göstermektedir. Şiddete önleme alanlarını belirlemek için daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Intimate partner violence against women and mobbing are the most common issue and the victims of such violence are influenced deeply. The purpose of this study is to investigate the frequency of mobbing and intimate partner violence and the effects of mobbing and intimate partner violence on the psychological symptomps of women from different economical and professional backgrounds in a medical faculty hospital. Method: Our study group includes the women who work as a doctor, nurse and sub-contracted employee in Dokuz Eylul University Medical Faculty Hospital. Stratified and cluster sampling methods were gradually used for consisting sample. To collect data we used four step checklist form including that a survey consisted of sociodemographic data form, intimate partner violence screening form, mobbing scala, and symptom check list (SCL-90-R). Results: In this study, it was found that the prevalence of psychological, physical, economic and sexual violence by their partners/spouses at least once was 74.5%, 23.4%, 34.3%, and 24.5% respectively for women. While the advancement in women professional status results in a decrease in all violence categories; the advancement in their education results in a decrease in physical, economical, and sexual violence, and finally the advancement in their economic status results in a decrease in economical and sexual violence. Moreover, the women who have higher educated partners/spouses have experienced less physical, sexual, and economical violence. The women who have experienced to intimate partner violence showed higher psychiatric symptoms. In the study group, 71% of women have experienced mobbing at least once. In nurses and the advancement in women's education causes an increase in mobbing. The women who have experienced mobbing obviously showed higher psychiatric symptoms. The women who have suffered from both intimate partner violence and mobbing exhibited higher psychiatric symptoms compared to the women who have not experienced such violence or experienced only mobbing or intimate partner violence. Conclusion: In conclusion, among working women, mobbing and intimate partner violence are quite common; this is similar results were also obtained at national studies. As a result of mobbing and intimate partner violence, victims showed higher psychiatric symptoms. Further research is definitely needed in this area to prevent mobbing and intimate partner violence against women.