Doğumlarda kordon kanı kortizol ve kan glikoz düzeylerinin araştırılması
Investagation of cord blood cortisole and blood glucose levels at delivery
- Tez No: 225278
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ TAŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Kortizol, Kordon Kanı, Glikoz, Cortisol, Cord Blood, Glucose
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dicle Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 51
Özet
Dogum eylemi fetal ve maternal sistemleri en üst düzeyde uyararak anne ve bebektefizyolojik bir stres olusturup vücudun en önemli stres hormonu olan kortizolün adrenalkorteksten salınısına neden olur. Fetal adrenal korteks birçok memeli türünde dogumunspontan baslamasında önemli bir rol oynar. Fakat benzer mekanizmaların insanlarda aktifoldugunu gösteren kesin kanıtlar bulunmamaktadır. Geçmis yıllarda yapılan çalısmalardakortikosteroid düzeyinin, degisik dogum sekillerinde farklı bulunması birçok arastırıcıtarafından spontan travayın baslamasında fetal adrenalin rolü olarak yorumlanırken, baskaarastırıcılar tarafından da, fetüsün ugradıgı vajinal dogum stressine verdigi cevap olarakdüsünülmüstür.Yaptıgımız çalısmada 27?42 gebelik haftaları arasında dogum eylemi basladıktansonra hastaneye yatırılıp dogum yaptırılan 112 yenidogan olgunun kordon kanı kortizoldüzeyi ile kan glikozu dogum sekli, gestasyon haftası, gebelik sayısı, fetal agırlık, kangrupları, fetal cinsiyet arasındaki iliski arastırıldı.Normal vajinal yolla dogumlar ile sezaryen dogumlar arasında kordon kanı kortizoldüzeyi bakımından anlamlı farklılık vardı (p0.05).Fetal ve maternal strese baglı olarak kordon kanı kortizol düzeyinin arttıgı ve dogumeylemini baslatan diger faktörlere katkıda bulundugu ayrıca kortizol yükselisininyenidogan bebeklerin extrauterin hayata adaptasyonunda yardımcı oldugu sonucunavarıldı.
Özet (Çeviri)
The delivery causes the most important stress hormone alterations of the body;`cortisol? to be released from the adrenal cortex by simulation of the fetal and the maternalsystems to the maximum level and forming up a physiological stress on both the baby and themother. In most of mammals, the fetal adrenal cortex play an important role on thespontaneity of the delivery. But there are not absolute evidence on whether the similarmechanisms are active in the human beings. In past researches, the existance of differentamount of corticosteroid in different ways of delivery has been explained as ` the role of fetaladrenalin on the start of spontaneous labor ? while the others have reasoned it as `the responseof the fetus to the vaginal delivery sterss it has been exposed to?In our study, the cord blood level of the 112 newborns who have given delivery in thehospitals after the event of delivery has started ( they have had a gestational age of 27 to 42weeks) have been compared in terms of way of delivery, gestation week, number ofgestations, fetal weight, blood types and fetal sex. Then the relation between the cord bloodcortisol level and the blood glucose.The comparison of the cordon blood cortisol levels newborns who were deliverednormal vaginal raute or the cesarean saction resulted in a significant difference (p 0.05).It has been concluded that the cord blood cortisol level rises when the begining ofdelivery, and it supports the other factors that start the delivery It is also concluded that thehigh level of cord blood cortisol fascilitates the adaptaton of the newborns to the extrauterinlife.