Primer açık açılı glokomda bilgisayarlı görme alanı fastpac test stratejisi ve heidelberg retina tomografisi (HRT III) sonuçlarının karşılaştırılması
The comparison of the results of fastpac test strategy and heidelberg retina tomography (HRT III) in primary open angle glaucoma
  1. Tez No: 225296
  2. Yazar: BERRİN GELİŞKEN TOPAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜZEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer open-angle glaucoma, visual field, Humphrey computerized visual field, Heidelberg retina tomography, Optical neuron
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma sağlıklı olgular ile PAAG tanısı ile takip edilen olgulara uygulanan HFA II GA FP testi ile HRT III cihazı ile elde edilen topografik disk parametrelerinin karşılaştırılması, glokomun tanı ve progresyonunun takibinde hangi testlerin klinikte daha yararlı olduğunun araştırılması amacı ile yapılmıştırHarran Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalında PAAG tanısı ile takip edilen yaşları 40-67 arasında değişen, 50 kadın, 43 erkek toplam 93 olgunun 93 gözü ve yaşları 44-64 arasında değişmekte olan 8 kadın, 9 erkekten oluşan toplam 17 sağlıklı olgunun 17 gözü çalışma kapsamına alınmıştır. PAAG li olgular HAP kriterlerine göre 3 alt gruba ayrılmıştır. Hastaların HRT III cihazı ile OSB ve RSLT nin 3 boyutlu topografik görüntüleri alınarak, HFA II model 750 BGA cihazı ile FP GA testi uygulanmıştır. FP GA testinin global indeksleri ile HRT III topografik görüntülerinin stereometrik parametreleri arasındaki muhtemel ilişki ve korelasyon değerlendirilmiştirGA; MD, PSD, SF ve CPSD indeksleri ile HRT III; RA, RV, CA, CV, CDAR, LCDR ve CSM parametreleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki izlenmiştir. Gruplar arasındaki karşılaştırmada GA; MD, PSD ve CPSD indekslerinde Grup 0 ile Grup I, II ve III arasında, Grup I ile Grup II ve III arasında, Grup II ile III arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklar saptandı. GA; SF indeksi açısından Grup 0 ile III, Grup I ile Grup II ve III arasında anlamlı farklar saptandı. HRT; CA parametresi açısından Grup 0 ile Grup I ve III arasında, HRT; RA parametresi açısından Grup 0 ile Grup II ve III arasında, HRT; CV parametresi açısından Grup 0 ile Grup I ve III arasında, HRT; RV parametresi açısından Grup 0 ile III arasında, HRT; CDAR parametresi açısından Grup 0 ile Grup I ve III arasında, HRT; LCDR parametresi açısından Grup 0 ile Grup I ve III arasında, HRT; CSM parametresi açısından Grup 0 ile Grup I, II ve III arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklar saptandıGlokomatöz fonksiyonel ve yapısal hasar (GA global indeksleri ile HRT stereometrik parametreleri) arasındaki korelasyon Pearson istatistiksel analiz yöntemi ile değerlendirildi. GA hasarının yaygınlığını gösteren GA; MD indeksi ile HRT; RA, CV, RV, CDAR, LCDR, MCD, CSM, MRNFLT ve RNFLCSA parametreleri arasında, GA; PSD indeksi ile HRT; RA, RV, CDAR, CSM, MRNFLT ve RNFLCSA parametreleri arasında, GA; CPSD indeksi ile HRT; RA, RV, CDAR, LCDR, CSM, MRNFLT ve RNFLCSA parametreleri arasında istatistiksel olarak güçlü korelasyon izlendiSonuç olarak glokomatöz nöronal hasarın saptanması ve fonksiyon kaybındaki progresyonun takibinde önemli yeri olan BGA ile OSB ve RSLT deki yapısal değişimlerin saptanması ve izlenmesine imkan veren HRT III cihazının glokomatöz hasarın dökümantasyonu ve progresyonunun takibinde birbirini tamamlaması mümkün olan teknikler sunduğu söylenebilir.Anahtar Kelimeler : Primer açık açılı glokom, görme alanı, Humphrey bilgisayarlı görme alanı, Heidelberg retina tomografisi, Optik sinir başı.
Özet (Çeviri)
The Comparison of the Results of Fastpac Test Strategy and Heidelberg Retina Tomography (HRT III) in Primary Open Angle GlaucomaThis study aimed to 1) compare the topographical disk parameters obtained by the HFA II GA FP test which processed by HRT III machine of the patients who were following with the diagnoses of PAAG and healthy objects and 2) find out that which tests were more helpful for the diagnosis and following of the progress of glaucoma at the clinical practice.Ninety three eyes from 93 patients with PAAG (50 female and 43 male) between the ages 40 and 67 who were diagnosed with PAAG by Harran University School of Medicine Ophthalmology Department, and 17 eyes from 17 healthy objects (8 female and 9 male) between the ages 44 to 64 were enrolled to this study. PAAG patients were divided in three subgroups by the HAP criteria. FB GA test with HFA II 750 BGA machine has been applied to those subjects by assessing topographical 3D images of OSB and RSLT with HRT III machine. The possible relationship between the global indexes of FB GA test and stereometric parameters of topographical HRT III images has been evaluated.The statistical significant relationship between the GA; MD, PSD, SF and CPSD indexes and the HRT III; RA, RV, CA,CV,CDAR, LCDR and CSM parameters was observed. The comparison between the groups showed that there were statistical significant differences between Group 0 and Groups I, II, III in GA; MD, PSD and CPSD indexes. In addition, this comparison pointed statistical significant differences between Group II and III, and Group 0 and III, and Group I and Groups II, III. In terms of GA; SF index, the statistical significant differences was founded between Group 0 and Groups III, Group I and Groups II-III. In terms of HRT; CA parameter between Group 0 and Groups I and III, in terms of HRT; RA parameter between Group 0 and Groups II and III, in terms of HRT; CV parameter between Group 0 and Groups I and III, in terms of HRT; RV parameter, between Group 0 and Group III, in terms of HRT; CDAR parameter between Group 0 and Groups I and III, in terms of HRT; LCDR parameter between Group 0 and Groups I and III, and in terms of HRT; CSM parameter between Group 0 and Groups I, II and III the statistical significant differences were reportedThe correlation between glaucomatous functional and constructional damage (GA global statistics and HRT stereometric parameters) was evaluated with Pearson Statistical Analysis Method. The statistically strong correlation between the GA; MD index which shows the frequency of GA damage and the HRT; RA, CV, RV, CDAR, LCDR, MCD, CSM, MRNFLT and RNFLCSA parameters, the correlation between GA; PSD index and HRT; RA, RV, CDAR, CSM, MRNFLT, RNFLCSA parameters and lastly the correlation between the GA; CPSD index and HRT; RA, RV, CDAR, LCDR, CSM, MRNFLT and RNFLCSA parameters was observed.As a result, the HRT III machine, which provides the opportunities to determine the glaucomatous neuronal damage and structural changes in the BGA, OSB and RSLT which has an important role in functional loses during progression follow-up, may suggest some techniques that complete each other to document and progression follow-up of glaucomatous damage.