Ticari kedi ve köpek mamalarında mikotoksin, nitrat ve nitrit analizi
Mycotoxins, nitrates and nitrites analyses in the commercial cat and dog food.
  1. Tez No: 225363
  2. Yazar: ÜLKÜ KAMİLE BECER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN FİLAZİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Köpek, Mama, AFB1, Nitrat, Nitrit, Cat, Dog, Food, AFB1, Nitrate and Nitrite
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı, kedi ve köpeklerin beslenmesinde kullanılan ticari mamaların içeriğinde aflatoksinler, nitrat ve nitrit düzeylerinin araştırılmasıdırÇalışmada birbirinden farklı 50 kedi (25' i ithal, 25' i yerli üretim) ve 50 köpek (25'i ithal, 25' i yerli üretim) maması kullanıldı. aflatoksin analizleri ince tabaka kromatografisi (İTK), nitrat-nitrit analizleri ise spektrofotometrik yöntemle yapıldı. Analiz sonuçlarına göre 50 kedi mamasının hiçbirinde aflatoksin kirliliğine rastlanmazken köpek mamalarının yerli olarak üretilen 2' sinde (2/25) 5.33 ve 8 ppb, ithal olarak gelenlerin bir tanesinde (1/25) 8 ppb düzeyinde AFB1 bulunmuşturNitrat ve nitrit yönünden analiz edilen toplam 100 kedi ve köpek kuru mamasının hepsinde çok küçük değerlerde olmak kaydıyla nitrat ve nitrit varlığı saptanmıştır. Nitrat içeriği ppm olarak yerli üretim köpek mamalarında 0.009 ± 0.001 (0.001-0.042), kedi mamalarında 0.017 ± 0.002 (0.003-0.043), ithal köpek mamalarında 0.007 ± 0.001 (0.002-0.047), kedi mamalarında 0.007 ± 0.001 (0.001-0.038), nitrit içeriği yine ppm olarak yerli üretim köpek mamalarında 0.008 ± 0.001 (0.001-0.035), kedi mamalarında 0.015 ± 0.002 (0.001-0.044), ithal köpek mamalarında 0.011 ± 0.002 (0.002-0.053), kedi mamalarında 0.009 ± 0.001(0.001-0.036) olarak ölçülmüştür. Köpek mamalarında belirlenen nitrat ve nitrit düzeylerindeki fark istatistiksel olarak önemli bulunmazken (p>0.05), kedi mamalarında yerli olarak üretilen mamaların nitrat ve nitrit içeriği yönünden ithal olanlardan daha yüksek olduğu (p0.05Sonuç olarak Ankara'da satılan ticari kedi ve köpek mamalarında belirlenen aflatoksin B1, nitrat ve nitritin kedi ve köpeklerde herhangi bir zehirlenmeye yol açmayacak düzeyde olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the contamination levels of aflatoxins, nitrate and nitrite that are used in commercial cat and dog food. During the study, 50 different cat (25 of imported, 25 of local) and 50 different dog food (25 of imported, 25 of local) were used. The mycotoxin analyses have been performed, in order to determine the presence of aflatoxins has been applied to the Thin Layer Chromatography (TLC). The nitrate and nitrite concentrations in the food have been measured by spectrophotometric methods. According to the results of analyses none of the 50 pieces cat food have been found mycotoxin contamination. In 2 samples which product local (2/25) 5.33 and 8 ppb, in 1 sample which were imported (1/25) 8 ppb AFB1 was foundLittle quantities have been determined in total 100 samples in the cat and dog food in terms of nitrate and nitrite contamination. Nitrate content of local dog food as ppm 0.009 ± 0.001 (0.001-0.042), in cat food 0.017 ± 0.002 (0.003-0.043), in imported dog food 0.007 ± 0.001 (0.002-0.047), in cat food 0.007 ± 0.001 (0.001-0.038), nitrite content as ppm in local dog food 0.008 ± 0.001 (0.001-0.035), in cat food 0.015 ± 0.002 (0.001-0.044), in imported dog food 0.011 ± 0.002 (0.002-0.053), in cat food 0.009 ± 0.001(0.001-0.036) have been measured.While the statistical determination of the dog food nitrate and nitrite differences was not important (p>0.05), the nitrate and nitrite content of the local product cat food have higher than the imported samples (p0.05According to the results , aflatoxins, the nitrite and nitrate contaminations determined in the dog and cat food were found to be not causing to the toxication for cats and dogs