Voleybolcularda sağ ve sol bacak sıçrama derecesi farklılıklarına göre periyotlanmış pliometrik antrenmanın çift bacak sıçrama performansına etkisi
The effect of plyometric training planned via left and right leg jumping skill differences on double-leg jumping performance of volleyball players
  1. Tez No: 225372
  2. Yazar: BARIŞ BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ AKALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pliometrik Antrenman, Dikey Sıçrama, Pliometric Training, Vertical Jump
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı voleybol sporcularının sağ ve sol bacakları arasındaki sıçrama becerisi farklılıklarının belirlenmesi ve bu farklılıklara uygun her sporcuya özel olarak hazırlanmış pliometrik antrenman programı uygulamalarının sporcuların dikey sıçrama becerileri üzerindeki etkilerini belirlemektir. Türkiye Erkekler Voleybol liglerinde yer alan 2 takımın 24 profesyonel sporcusu izin alınarak çalışmaya katılmıştır. Tüm denekler 14 hafta boyunca klasik voleybol antrenmanının yanı sıra bireyselleştirilmiş ve periyotlanmış pliometrik antrenmana katılmışlardır. Sporcuların yaş, spor yaşı, boyu kayıt edilerek voleybola özgü yatay uzağa ve dikeyde yükseğe sıçrama becerisi ölçümleri çalışma öncesinde ve sonrasında yapılmıştır. Grup içi ve gruplar arası ön-test son-test değerlerini karşılaştırmak için Bağımlı (Paired Sample) ve Bağımsız Örneklem (Independent Sample) t-testleri kullanılmıştır. Sağ ve sol bacak sıçrama becerilerine göre özel hazırlanmış 14 haftalık antrenman uygulamasına katılan voleybolcuların çift bacak sıçrama dereceleri daha fazla gelişme göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the effects of individualized pliometric training model that is planned based on right and left single leg jumping skill differences on double leg jumping performance of volleyball players. Twenty four first division healthy male volleyball players were participated in the study. For 14 weeks, all subjects completed the usual preseason volleyball on-court training combined with an individualized pliometric training. Age, sport age, and height was recorded then several types of single and double leg vertical and horizantal jump tests were performed before and after the treatment. Paired and Independent Sample t-tests statistical analysis were used to determine pre and post performance differences. Results support that volleyball players who participated to 14 weeks of individualized pliometric program designed based on right and left single leg jumping skill differences have better improvement on their double leg vertical jump performance.