Sosyal psikiyatride kullanılan psikolojik ölçekler
Psychological tests of social psychiatry
  1. Tez No: 225387
  2. Yazar: RABİA ONUR CANSIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜLGEN OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychiatry, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Psikiyatri, ruh sağlığı, ruhsal bozukluklar, psikolojik testler, Social Psychiatry, Mental health, psychological disorders, psychological tests
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sosyal Psikiyatri, ruh hastalıklarının oluşumunda, tedavisinde ve ruh hastalıklarının önlenmesinde, ruh sağlığının daha iyiye götürülmesinde sosyal etkenlerin rolünü araştıran bir daldır. Ruhsal bozuklukların oluşmasında sosyal etkenlerin rolü araştırılırken; ruhsal bozuklukların bireyin sosyal yaşamına etkileri de ortaya çıkarılmaya çalışılır. Bu çalışmalar sırasında da çeşitli testlerden yararlanılır. Bunlar psikometrik ölçümleri yapılmış, yeterli geçerlilik ve güvenirliğe sahip psikiyatrik testlerdir. Sosyal Psikiyatri profesyonelleri bu testlerin arasından, amaçlarına uygun olanlarını seçer ve uygularlar. Genellikle sosyal işlevsellik, sosyal destek sistemleri ve uyum bozukluklarına yönelik değerlendirmelere yönelik testler kullanırlar. Bunun yanı sıra Travma Sonrası Stres Bozukluğu ölçekleri, akut stres reaksiyonlarını değerlendirmede kullanılan ölçekler ve strese reaktif sendromları değerlendirmeye yönelik testleri kullanırlar. Kapsamlı bir literatür taraması şeklinde yapılan bu çalışmada; Sosyal Psikiyatride kullanılan testlerin belirlenmeye çalışılması, tanımlanması ve sınıflandırılmaları yapılarak; hangi durumlarda kullanıldıkları üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Social psychiatry is a branch which investigates the role of social factors in the formation and treatment of psychiatric disorders, and prevention of the mental diseases to make mental health better. There are a lot of materials that are used in the investigation of the role of social factors on mental disorders. These materials are psychological tests of which psychometric measurements were performed, and these tests have both enough acceptability and reliability. Among these tests, the specialist of social psychiatry, choose and apply the most appropriate one for social psychiatry. In general, the tests devoted to social functionality and supporter system are used. In this present study which is a comprehensive literature research, the tests used in social psychiatry were examined to make a classification and definition.