Delice ceza mahkemelerinde iki yılda görülen davaların işlenen suç nedenlerine göre incelenmesi
Analysis of the actions which are judgemented at the delice criminal courts in the delice criminal courts in two years to incurred crimes cause
  1. Tez No: 225386
  2. Yazar: KAMİL ERSİN ORTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHARREM ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sanık, Suç, Mahkeme, Suç 8slenmesinin Nedenleri, Delice, Accused, crime, court, reasons of comit a crime, Delice
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalısmanın amacı, suç islenmesinin nedenleri ve bu nedenlerin Delice ceza mahkemelerinde görülen davalarda da etkili olup olmadıgıdır. Bu amaçla öncelikle, suç islenmesinin nedenleri konusunda yapılan çalısmalardan ve istatistik verilerinden yararlanılmıstır. Sonrasında, Delice ceza mahkemelerinde, 2005 ve 2006 yıllarında görülen 605 dava dosyası ve bu dosyalarda yargılanan 796 sanık esas alınarak suça etkili faktörlere göre tablo yapılmıs ve bu suretle veri elde edilmistir. Elde edilen veriler Excel programında bilgisayar ortamında sıralanmıs ve veri kaybının da önüne geçilmistir. Bu suretlerle elde edilen verilerin Türkiye'de yapılan istatistik çalısmaları ile de paralellik sagladıgı görülmüstür. Ancak inceledigimiz bölgenin sosyal ve kültürel yapısından kaynaklı bir takım farklıklar oldugu da görülmüstür. Yapılan bu arastırma sonucu, Ülkemizin geneli için geçerli olan suça etkili faktörlerin Delice'de de geçerli oldugu görülmüstür. Elde edilen veriler ile genel yapı karsılastırılmıs ve Delice'nin küçük farklılıklar dısında genel suçluluk yapısı ile aynı yapıya sahip oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this work, the reasons of commit a crime and these reasons were whether effective at the cases which were trialed on the Delice Criminal Courts. With this aim, first of all, making use of works which are about the cause of commit a crime and statistical data. Then, table was made according to factors which were effect to crime by examining the 605 lawsuits brought against the minor at the Delice Criminal Courts in 2005 and 2006 and 796 accused, and statistical data were acquired by this way. When data acquired, these were entered the computer by Excel progrmme and so it was prevented data loses. It is seen that these data look paralel with statistical works which were made in Turkey. However, different results were acquired, stemming from certain social and cultural characteristic of examining region. As a result of this work, it has been seen that factors which were effect to crime in Delice look paralel with our Country. The acquiring data were compared with common structure and it has determined that except for certain different, Delice has the same structure as common criminal structure.