Ağızdan kullanılan bazı enrofloksasin müstahzarlarının etçi piliçlerde biyoeşdeğerliğinin incelenmesi
Investigation of the bioequivalance of some enrofloxacin preparations by oral administration to broilers
- Tez No: 247710
 - Danışmanlar: PROF. DR. SEZAİ KAYA
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Biyoeşdeğerlik, enrofloksasin, etçi piliç, siprofloksasin, YBSK, Bioequivalance, broiler, enrofloxacin, ciprofloxacin, HPLC
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, etçi piliçlerde ağızdan kullanılan üç farklı enrofloksasin müstahzarının biyoeşdeğerliği incelendi.Çalışmada 30 gün boyunca ilaç/kirletici madde kalıntısı içermeyen yemle beslenmiş 40 etçi erkek piliç (Ross 308 ırkı) kullanıldı. Her grupta 10 hayvan olmak üzere 4 deneme grubuna ayrıldı. Enrofloksasin Dİ çözeltisi Grup 1'e, Referans İlaç Grup 2'ye, Test 1 İlaç Grup 3'e ve Test 2 İlaç Grup 4'e verildi. Grup 2, 3 ve 4'e uygulama, ağızdan kursak içi yolla (10 mg/kg c.a dozunda) sonda ile yapıldı. Grup 1'dekilerden ilaç verilmeden önce (0,0. dk) ve ilaç verildikten sonra 5. dk'da; diğer gruplarda ilaç verildikten sonra 0,25., 0,5., 1., 2., 4., 8., 12., 18., 24., 36. ve 48. saatlerde steril, heparinli tüplere 1,0-2,0 ml kan numuneleri alındı. Kanların plazmaları ayrıldı.Plazmada enrofloksasin ve siprofloksasin özütlemesini takiben, ölçümleri Yüksek Basınçlı Sıvı Kromotoğrafisi (YBSK) yöntemi ile yapıldı. Özütleme aşamasında internal standart olarak danofloksasin etkin maddesi kullanıldı.Enrofloksasin etkin maddesinin Dİ verilmesini takiben çizilen plazma yoğunluğu-zaman eğrisinden ilacın vücutta 2-bölmeli dışarıya açık modele göre dağıldığı anlaşıldı. Farmakokinetik hesaplamalar buna göre yapıldı.Yöntemin duyarlılığı, tekrarlanabilirliği ile ilgili testler yapıldı. Buna göre, YBSK'da enrofloksasin 11,9-12,8 dakikalarda, siprofloksasin 8,4-9,2 dakikalarda, danofloksasinin 10,4-11,2 dakikalarda pik verdiği belirlendi. Yöntemin duyarlılığı enrofloksasin için 0,01 µg/ml, metaboliti siprofloksasin için 0,04 µg/ml; geriye kazanç enrofloksasin için %75-90, metaboliti siprofloksasin için %55-70 olarak tespit edildi.Referans ve Test İlaçlarının biyoeşdeğerliği incelendi. Biyoeşdeğerliğin belirlenmesinde Test 1 ve Test 2 İlaçlarının EAA ve Ydoruk değerlerinin Referans İlaca bölünmesi ile elde edilen değerlerin (EAA için sırasıyla 0,96 ve 0,97; Ydoruk için sırasıyla 0,92 ve 0,97) kabul edilebilir sınırlar içerisinde (0,80-1,25) olduğu belirlendi.Çalışmada elde edilen veriler üç ilacın birbiriyle eşdeğer olduğunu gösterdi. Sonuç olarak, üç ilacın sahada birbirinin yerine değiştirilebilir ilaç olarak kullanılabileceği anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, three different orally administered enrofloxacin preperations were investigated for their bioequivalance.40 male broilers (Ross 308 strain) were fed by drug-contaminant free feed for 30 days and then divided into four groups, each containing 10 broilers. Enrofloxacin IV solution was administered to Group 1 by intravenously; whereas Reference drug to Group 2, Test 1 drug to Group 3 and Test 2 drug to Group 4 were administered orally (10 mg/kg bw) by intragastric catheters. Around 1,0-2,0 ml of blood samples were taken to sterile heparinized tubes, from Group 1 before (0,0. min) and after (5 min) the drug administration; and the rest of the groups in 0,25., 0,5., 1., 2., 4., 8., 12., 18., 24., 36. ve 48. hours.After the seperation of plasma, enrofloxacin and ciprofloxacin extraction were carried out by High Pressure Liquid Chromatography (HPLC). Danofloxacin was used as internal standart for the extraction phase.It was found that enrofloxacin followed two-compartmental open distribution model according to the results by plasma concentration-time curve after IV administration of enrofloxacin. Pharmacokinetic calculation are made with reference to this.The sensitivity and repeatability tests were carried out in HPLC; where enrofloxacin showed its peak at 11,9-12,8 min, ciprofloxacin at 8,4-9,2 min and danofloxacin at 10,4-11,2 min. Sensitivity was 0,01 µg/ml for enrofloxacin and 0,04 µg/ml for its metabolite ciprofloxacin; recovery value was 5-90% for enrofloxacin and 55-70% for its metabolite ciprofloxacin.The bioequivalance of the reference and the test drugs were figured out. Test 1 and Test 2 drugs showed the results for their bioequivalance in acceptable limits (0,80-1,25) which were calculated by dividing the AUC and Cmax values by the reference drugs (for AUC 0,96 and 0,97; for Cmax 0,92 and 0,97 respectively).The results indicate that three drugs are bioequivalent with each other and to conclude; therefore, these drugs can be used in replacable means.