Zirkonyum oksit esaslı seramik sistemlerinde lazerle yapılan pürüzlendirmenin bağlantı gücüne etkisi
Effect of zirconium-oxide ceramic laser surface treatments on the bond strength to adhesive resin
  1. Tez No: 225412
  2. Yazar: EDA DÖRTERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. BETÜL KALIPÇILAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atomik kuvvet mikroskobu, bağlantı gücü, lazer, yüzey pürüzlülüğü, zirkonya esaslı seramik, Atomic force microscope, bond strenght, laser, surface rougness, zirconia based ceramic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Zirkonya esaslı seramiklerde konvansiyonel yöntemlerle yapılan yüzey işlemleri ile ilgili çok sayıda çalışma olmasına karşın bu konuda Nd- YAG lazerinin etkinliği henüz değerlendirilmemiş bir konudur. Bu çalışmanın amacı seramiğe uygulanan kumlama ve lazerleme yöntemlerinin DC-Zirkon seramik ve Panavia simanı arasındaki shear bağlantı gücüne etkisini araştırmaktır. 90 adet DC-Zirkon (DC-Zirkon, DCS Dental, Germany) (5x1.5 mm) ve kompozit rezin (Charisma/Gluma ® Comfort® Bond, Heraeus Kulzer, Hanau, Germany) silindirik örnek (3x3 mm) üretici firmaların önerileri doğrultusunda hazırlandı. Seramik yüzeylerin tamamı 1 ?m'lik monokristal elmas pastasıyla parlatıldı ve uygulanan yüzey işlemlerine göre şu gruplara ayrıldı: Grup P, kontrol, yüzey işlemi uygulanmadı; grup SB, 125 ?m' luk Al2O3 ile kumlama; grup PL1, lazer1, (532 nm, 80 mJ); grup PL2,lazer2 (532 nm,120mJ), grup PL3, lazer3 (1064 nm,60mJ); grup PL4, lazer4 (1064 nm, 100mJ); grup SBL1, kumlama+lazer1; grup SBL2, kumlama+lazer2; SBL3, kumlama+lazer3; SBL4, kumlama+lazer4. Yüzey işlemlerini takiben kompozit silindirler seramik yüzeylere Panavia simanı ile yapıştırışdı. Örnekler distile suda 24 saat bekletildikten sonra Universal Testing Machine'de crosshead hızı 0.5 mm/min olacak şekilde shear bond testi uygulandı. Desimante olan örnekler kopma noktasının belirlenebilmesi için ışık mikroskobunda incelendi. Her bir yüzey işlemine ait ikişer adet olmak üzere toplam 20 adet örnek yarısı SEM yarısı da AFM de incelenmek aynı protokollere uygun olarak hazırlandı ve incelendi. Sonuç olarak Nd-YAG lazeri 532 dalgaboyunda en iyi pürüzlülük değeri ve bağlantı gücü elde edildi.
Özet (Çeviri)
Several conventional surface treatments have been used on zirconia ceramic surface, no study investigated the effect of Nd-YAG laser. The aim of this study is to evaluate the effect of different surface treatments of shear bond strenght between DC-Zirkon and Panavia Cement. Ninety zirconia (DC-Zirkon, DCS Dental, Germany) (5x1.5 mm) and composite (Charisma/Gluma ® Comfort® Bond, Heraeus Kulzer, Hanau, Germany) cylinders (3x3 mm)were prepared. The ceramic surfaces were polished with 1 ?m diamond paste and randomly divided into nine experimental groups according to the surface treatment. Group P, control, no treatment; group SB, sandblasted with 125 ?m Al2O3; group PL1, laser1 (532 nm, 80 mJ); group PL2, laser2 (532 nm,120mJ), group PL3, laser3 (1064 nm,80mJ); group PL4, laser4 (1064 nm, 12mJ); group SBL1, sandblast+laser1; group SBL2, sandblast+laser2; SBL3, sandblast+laser3; SBL4, sandblast+laser4. The composite resin cylinders were bonded to the treated ceramic surfaces with resin luting agent (Panavia F). After the specimens were stored in distilled water at 370 C for 24 hours, their shear bonding strength was tested using a universal testing machine at a crosshead speed of 0.5 mm/min. Debonded specimen surfaces were examined with a stereomicroscope to assess the mode of failure. Two specimen for each surface treatment were prepared with the same procedures and observed by scanning electron microscopy and atomic force microscopy. Nd-YAG with 532 nm wavelenght etch increased the shear bond strength between zirconium oxide ceramic and resin luting agent (Panavia F).