Psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışma, sosyal hizmet öğrencilerinde üniversite eğitiminin ahlaki yargı yeteneğine etkisi
The effect of university education on moral judgment competence of psychology, psychological counseling and guidance, social work students
- Tez No: 225413
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİSE DEVRİMCİ ÖZGÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikiyatri, Psikoloji, Education and Training, Psychiatry, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ahlak, ahlak gelişimi, ahlaki yargı yeteneği, Jean Piaget, Lawrence Kohlberg, üniversite öğrencileri, morality, moral development, moral judgment competence, Jean Piaget, Lawrence Kohlberg, university students
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler bölümlerinde eğitim görmekte olan üniversite öğrencilerinin ahlaki yargı yeteneklerinin, sosyodemografik değişkenler, bölüm ve eğitimde bulundukları aşama açısından incelenmesidir. Çalışma Hacettepe Üniversitesi Psikoloji, Rehberlik ve Psikolojik Danışma, Sosyal Hizmet Bölümlerinde 2006-2007 öğretim yılında eğitim gören birinci ve dördüncü sınıflar üzerinde yapılmıştır. Araştırmada ahlaki yargı yeteneğinin ölçülmesi için Lind (1977) tarafından geliştirilen ve Çiftçi (2001) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Ahlaki Yargı Testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımsız değişkenlerine ilişkin bilgiler araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu ile belirlenmiştir. Verilerin analizinde ikili karşılaştırmalarda bağımsız gruplar için t testi; çoklu karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. F değerinin anlamlı olduğu durumlarda post-hoc test olarak LSD kullanılmıştır. Araştırmada hata payı .05 olarak alınmıştır. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin ahlaki yargı yeteneği puanları cinsiyet, bölüm, sınıf, yaş, yaşamın çoğunun geçirildiği yer, annenin eğitim düzeyi değişkenlerine göre farklılaşmamaktadır. Babaları üniversite eğitimi almış öğrencilerde ahlaki yargı yeteneği puanları diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Araştırma bulguları, konu ile ilgili daha önce yapılmış araştırmaların bulgularıyla birlikte tartışılıp yorumlanmıştır. Bu bulgular doğrultusunda ahlak gelişimine ve daha sonra yapılacak araştırmalara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to inquire if moral judgment competence of students of psychology, social work, and psychological counseling and guidance departments differed significantly according to independent variables of major (area of study), gender, year of study (1st or 4th year), age, mother?s level of education, father?s level of education and the place of longest residence. Participants of the study were first and fourth year students attending to psychology, social work and psychological counseling and guidance departments at Hacettepe University. Data collection was done during the 2006-2007 academic year. Data collection was done with Moral Judgment Abilities Test developed by Lind (1977) and adapted to Turkish by Çiftçi (2001). Information on independent variables was obtained with the Personal Information Form developed by the researcher. Pair-wise comparisons were done by t-test and multiple comparisons with one-way analysis of variance (ANOVA). LSD test was used as the post-hoc test to further examine relationships with significant F values. Students? moral judgment scores did not differ significantly according to gender, year of education, age, mother?s level of education place of longest residency. On the other hand, students? scores of moral judgment did differ significantly according to father?s level of education. Students whose father had university education scored higher. Findings were discussed in comparisons with those of previous studies. Implications of the findings for moral development as well as recommendations for future research were discussed.