Postmortem kan etanol düzeyinin toksikolojik analizi ve adli tıpta önemi
Toxicologic analysis of postmortem blood ethanol level and its importance for forensic medicine
  1. Tez No: 225415
  2. Yazar: ZÜLFİKAR EVREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ERTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Bursa, Etanol, Gaz Kromatografi, Postmortem Kan, Forensic Medicine, Bursa, Ethanol, Gas Chromatography, Postmortem Blood
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Küreselleşen dünyada ve buna paralel olarak da ülkemizde çeşitli yaşantı biçimlerinden kaynaklı hızla artan bilinçsiz alkol tüketimi; işlenen suçlarda, kazalarda, hastalık ve zehirlenmelerde önemle dikkat çekilmesi gereken bir tetikleyici ya da asıl neden olarak ciddi bir sorun haline gelmiştir. Alkol tüketiminden kaynaklı Adli Tıp Merkezlerine intikal eden olgular incelendiğinde durumun teşhisi ve ciddiyeti daha da kolay tespit edilmiştir. Bu nedenle kan, solunum havası ve diğer vücut sıvılarından yapılan analiz ölçümleri, yöntem ve teknikleri, gelişen teknolojiyle birlikte daha hızlı ve kesin bulgular elde edilmesi açısından daha büyük önem kazanmıştır. Alkol tüketimine neden olan unsurlar da gözetilerek daha kapsamlı çalışmaların gün ışığına çıkarılması gerekliliği toplumsal bir sorumluluk olarak vurgulanmıştır. Bu konu, Adli Tıp merkezlerince daha da ciddiyetle araştırılmalı ve veriler ülkenin ilgili her kuruluşunda değerlendirilmelidir.Çalışmamızın konusu olan; Postmortem Kan Etanol Düzeyinin Toksikolojik Analizi bilimsel süreçler dahilince incelenmiş ve Adli Tıp'taki önemi de verilerin sentezlenerek değerlendirilmesi yoluyla vurgulanmıştır. Çalışmamızda, Adli Tıp Kurumu Bursa Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesinde Ocak 2006 - Aralık 2006 tarihleri arasında yapılan otopsilerden elde edilen 55 adet kan (femoral ven) örneğinde, gaz kromatografi/headspace cihazı (alev iyonizasyon dedektör, FID) kullanılarak kan etanol (alkol) düzeyleri saptanmıştır. Bu şekilde kan etanol konsantrasyonu pozitif bulunan 30 olgu; yaş (%40 oranla 25-39 yaş, %37 oranla 40-54 yaş, %23 oranla 55 yaş ve üzeri), olgu orijini (%43,3 oranla cinayet, %30 oranla hastalık, %13,3 oranla kaza ve %13,3 oranla zehirlenme), cinsiyet (%17'si kadın, %83'ü erkek), yer (%60 oranla Bursa merkez, %40 oranla çevre ilçeler) ve zaman (%37 oranla ilkbahar, %30 oranla yaz, %20 oranla sonbahar, %13 oranla kış) yönünden sınıflandırılmış ve sonuçları yorumlanmıştır.Böylece bu retrospektif çalışmada elde edilen verilerle sağlık kuruluşlarının ve ilgililerin bilgilendirilmesinin önemi, toplumda risk altında olan bireylerin korunması için önlemler alınmasının gerekliliği vurgulanmıştır. Ayrıca bu çalışma daha sonra yapılması planlanan çalışmalara ön veri toplama amacı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In today?s global settings, rapidly increasing alcohol consumption appears to be a very important issue which triggers or causes many problems such as crimes, accidents, diseases and intoxications. It is easy to detect and diagnose this problem when the alcohol related cases in forensic medicine were observed. Thus, as the technology develops, new measures, methods and techniques of analysis from blood, breath and other body fluids are becoming more important for obtaining rapid and reliable laboratory results. It is a social responsibility to conduct more comprehensive researches that also emphasize the causes of increasing alcohol consumption. This subject must be investigated in detail in forensic medicine centers and the available data must be evaluated by all parts of the society that are related with this issue.In this research, toxicological analysis of Postmortem Blood Ethanol Level and its importance in forensic medicine were studied in detail. A total of 55 blood samples which obtained with autopsy between January 2006 and December 2006 in Bursa Forensic Medicine Morgue Department were analyzed with gas chromatography/headspace device (flame ionization detector, FID) and the level of blood ethanol (alcohol) of these samples were determined. Blood ethanol concentration was positive for 30 samples and they were classified by age (%40 were between 25-39, %37 were between 40-54, %23 were 55 and over), case origin (%43,3 were murders, %30 were illnesses, %13,3 were accidents and %13,3 were intoxications), gender (%17 were female and %83 were male), location (%60 were from Bursa City Center and %40 were from peripheral areas) and seasonal distribution (%37 were in spring, %30 were in summer, %20 were in autumn and %13 were in winter). Results were interpreted accordingly.This retrospective study emphasizes the importance of information for health care centers and other responsible organizations and underlines the need for prevention actions for protecting the individuals who are at risk because of alcohol abuse. It also supplies a preliminary step for future researches.