Postmortem etil alkol değerlendirmesinde örnek alma yerleri ve saklama koşullarının önemi
- Tez No: 144459
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDEM ÖZKARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Postmortem kan etil alkol düzeyi, idrar etil alkol düzeyi, otopsi, adli toksikoloji. VII, Postmortem blood ethyl alcohol level, urine ethyl alcohol level, autopsy, forensic toxicology. DC
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Postmortem etil alkol düzeyinin ve kaynağının ortaya konmasının medikolegal açıdan çok önemli olduğu bilinmektedir. Ancak postmortem dönemde alkolün oluşumunu etkileyen bir çok endojen ve ekzojen faktör nedeniyle saptanan alkolün ölüm öncesi döneme ait olup olmadığını belirlemek oldukça zordur. Araştırmamızda postmortem etil alkol değerlendirmelerinde örnek alma yeri ve saklama koşullarının gözden geçirilmesi ve bu bilgiler ışığında bir yaklaşım oluşturulması amaçlanmıştır. 32 olgudan femoral ven, vena kava inferior örnekleri antikoagülanlı, kapaklı PET tüplere ve idrar örnekleri antikoagülansız, kapaklı PET tüplere alınarak 5 gün içinde Hitachi 912 (Japonya) otoanalizöründe enzim immunoassay yöntemiyle analiz edildi. Çalışmanın ikinci bölümünde başlangıçta etil alkol içermediği Conway rnikrodifüzyon yöntemiyle belirlenen 24 olgudan alman postmortem vena kava inferior kan örnekleri koruyucu madde (NaF) eklenmiş cam tüplerde ve koruyucu madde eklenmemiş PET tüplerde toplam dört gruba ayrıldı. Tüplerdeki örnekler oda sıcaklığında ve +4° C'de 10 günlük bekleme süresi sonunda enzim immunoassay yöntemiyle analiz edildi. Postmortem etil alkol incelemelerinde olay yeri incelemesi, tıbbi girişim öyküsü, farklı örnek alma yerinin seçimi, örnek alma şekli, örneğin saklanması, laboratuvara gönderilmesi ve analize hazırlanmasının önemi araştırmamızda da gösterilmiştir. Maliyet ve zaman faktörleri dikkate alınarak; farklı örnek yerlerinden ve özellikle periferik ven ve idrardan örnek alınmasının, örneğin miktarının uygun olmasının, örneklerin +4 °C'de, ağzı sıkı kapalı koruyucu madde içeren cam tüplerde saklanmasının ve en geç bir hafta içinde enzimatik yöntemle analiz edilmesinin uygun olacağı sonucuna ulaşılmıştır. Ölçümlerde vena kava inferior etil alkol düzeylerinin diğer ömek alma yerlerinden daha yüksek olduğu, femoral ven ve idrar örneğinin vena kava inferior örneğine göre daha güvenilir olduğu belirlenmiştir. Ülkemizde yapılmakta olan otopsilerde etil alkol ölçümlerinin her aşamasında uluslararası protokollerin önerdiği biçimde uygulanmasını sağlayacak standart eğitim programlarının uygulanması ve fizik alt yapı desteğinin arttırılması yam sıra adli toksikoloğa gereksinim duyulduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SAMPLING SITES AND STORAGE CONDITIONS FOR POSTMORTEM EVALUATION OF ETHYL ALCOHOL The determination of ethyl alcohol and its origin in postmortem specimens are essential from medicolegal aspect. But to find out whether the determined alcohol origin belongs to the antemortem period or not is quite difficult due to the many kinds of both endogenous and exogenous factors that effect the existence of ethyl alcohol in the postmortem period. In our research, considering of sampling sites and storage conditions and to create an approach with these information are aimed for the evaluations of postmortem ethyl alcohol. Femoral vein, vena cava inferior blood specimens were put into well covered PET tubes with anticoagulan and the urine specimens were put into well covered PET tubes without anticoagulan collected from 32 cases and analyzed by the method of enzymatic immuno assay in five days. In the second part of our research; the postmortem vena cava inferior samples which were obtained from 24 cases and verified that they didn't contain any ethyl alcohol before, were seperated into four groups added preservative (NaF) and nonpreservative substance. These samples were analyzed by the method of enzymatic immuno assay after 10 days storaged in the gray covered PET tubes at the room temperature and + 4°C. In our study, it is also noticed that the scene investigation, the history of medical- handling, specimen handling information, selecting of different sample sites, the way of sampling, the preserving of the samples, sending them to the laboratory and preparing them for the analyzes are highly important for an accurate and scientific evaluation during the postmortem ethyl alcohol research. Considering the factors such as cost and the time; we have reached to a conclusion that selecting from different sample sites, the appreciate volume of the specimen, storaging the samples in the well covered tubes with the preservative substance at + 4°C and also analyzing them within maximum one week by the enzymatic method will be appropriate applications for the research. We have found remarked change in alcohol concentration between femoral vein, urine and vena cava inferior. Also, ethanol quantity in vena cava inferior specimen was higher than femoral vein and urine specimens. Femoral vein and the urine specimens seems to be more reliable than vena cava inferior. VIIIIn our country, we need to have standart education training programmes which provide us to achieve the international protocols just as they require during the every stage of the postmortem ethyl alcohol evaluations and technicial support must be increased. We also need forensic toxicologists during the postmortem ethyl alcohol research.