Marka kavramı ve sporcuların markaya yönelik tutumu
Brand concept and attitudes of athletes towards brand
- Tez No: 225548
- Danışmanlar: PROF.DR. SUAT KARAKÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka Kavramı, Marka Tutumu, Sporcular, Brand Concept, Brand Attitudes, Athletes
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalısma, Ankara'da bulunun sporcuların genel marka kavramına yönelik tutumlarını belirleyebilmek ve kisilerin demografik özelliklerinin, tutumlara yönelik belirlenen bazı faktörler (marka ve reklam, marka ve sosyallesme, marka tercihi, marka mensei, marka ile özdeslesme, markayı önemseme) üzerindeki etkisini ortaya koyabilmek amacıyla yapılmıstır. Veri toplama aracı olarak arastırmacı tarafından gelistirilmis olan ?Marka Tutum Anketi (MTA)? adlı anket kullanılmıstır. Iki bölümden olusan MTA'nın, birinci bölümde katılımcıların kisisel özelliklerini sorgulayan ifadeler bulunurken, ikinci bölümde marka kavramına yönelik tutumları degerlendiren 20 madde bulunmaktadır. Arastırmaya katılan 430 sporcunun doldurdugu anketlerin 353'ü geçerli kabul edilerek degerlendirmeye alınmıstır. Bulguların istatistiksel analizi sonucunda, sporcular arasında marka tutumu alt boyutları açısından cinsiyet, medeni durum, ögrenim durumu, birlikte yasanılan kisiler, spor bransları, spor türü, milli takım sporcusu olup olmama durumları, spor yası, markayı önemseme durumları ve markaya baglılık düzeyleri arasında anlamlı farklar bulunmustur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the attitudes of athletes towards the general brand, and investigate the effects of demographic characteristics of subjects on subdimensions of brand attitudes (Brand and Advertisement, Brand and Socializition, Brand Preference, Brand Origin, Identification with Brand, Brand Caring). A scale developed by the researcher called as ?Brand Attitudes Scale? (BAS) was used as data collection instrument. The BAS was divided in to two parts. As the first part of BAS includes the questions for examining the demographic characteristics of the participants, the second part contains 20 items related with brand attitudes. 353 sacales were accepted from the 430 scales filled by the athletes participated to this study. The results of statistical analysis demonstrated that, there is significant differences in subdimensions of Brand Attitudes Scale among the athletes according to gender differences, marital status, education levels, kinds of people lived with, sport branches, type of sports, being participated in national team or not, sport age and brand loyalty levels.