Kronik omurilik yaralanma modelinde erişkin omurilik kaynaklı kök hücrelerinin chitosan tüpler içerisinde intramedüller implantasyonunun sonuçları
The results of intramedullary implantation of the adult neural stem/progenitor cells in the chitosan channels at chronic spinal cord injury model
- Tez No: 225569
 - Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK PALAOĞLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
 - Anahtar Kelimeler: Chitosan tüp, erişkin omurilik kaynaklı kök hücreler, intramedüller implantasyon, erişkin kronik omurilik yaralanması, rejenerasyon, Chitosan channel, adult neural stem/progenitor cells, intramedullary implantation, chronic spinal cord injury, regeneration
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Savunma Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 72
Özet
Erişkin beyin ve omurilikten izole edilen nöral kaynaklı kök hücreler değişik derecelerde aksonal rejenerasyon ve fonksiyonel iyileşme ile sonuçlanan deneysel hayvan modellerinde hasarlı omurilik içerisine transplante edilmiştir. Herşeye rağmen nöral kök hücrelerin transplantasyon sonrası yaşamda kalma özelliklerinin iyi olmaması omurilik yaralanmalarının onarımında hücre tedavilerinin geliştirilmesinde büyük bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Hasarlı omurilik içerisinde gelişen kaviteyi yeniden inşa etmek ya da köprülemek, aksonal yeniden gelişimi ve filizlenmeyi sağlamak ve rejenerasyon için uygun koruyucu bir çevre oluşturmak için chitosan tüpler daha önce kullanılmıştır. Bu çalışmada hasarlı omurilik içerisine intramedüller chitosan tüplerde verilen nöral kök hücrelerin yaşamda kalma ve farklılaşma özellikleri değerlendirildi. Direk intramedüller enjeksiyon ile verilen nöral kök hücrelerin yaşamda kalma ve farklılaşma özellikleri ile karşılaştırıldı. Erişkin GFP+ transjenik ratların omuriliğinden elde edilen erişkin nöral kök hücreleri ihtiva eden chitosan tüplerin intramedüller implantasyonu omurilik T8 düzeyinde 35g ekstradural klip kompresyonundan 3 hafta sonra gerçekleştirildi. Bu grupta elde edilen sonuçlar kök hücrelerin direk enjeksiyonunu ve sadece duratominin yapıldığı travma grubunu içeren 2 farklı grupla karşılaştırıldı. Nöral kök hücrelerin yaşamda kalma ve farklılaşma özellikleri immünhistokimyasal ve histopatolojik incelemelerle değerlendirildi. Fonksiyonel iyileşme travma sonrası 9 haftalık süreçte BBB skorlaması ile tayin edildi. Bu çalışmada kronik omurilik yaralanma modelinde intramedüller chitosan tüplerin nöral kök hücrelerin yaşamda kalma yeteneğini artırdığı gösterildi. Ancak her 2 grubun fonksiyonel iyileşmesinde hiçbir düzelme gözlenmedi. Chitosan tüpler kronik olarak hasarlı omurilik içerisinde nöral kök hücreler yaşamda kalma yeteneğini artırmada etkin biyomateryallerdir.
Özet (Çeviri)
NSPCs isolated from fetal or adult brain and spinal cord have been transplanted into the injured spinal cord (SC) in experimental animal models resulting in varying degrees of axonal regeneration and functional recovery. However, the poor survival of NSPCs posttransplantation remains a major problem in the development of cell therapies for SCI repair. CCs have been previously used to bridge/reconstruct the cavity created within the damaged SC, to promote axonal regrowth or sprouting, and to provide a protective environment hospitable to regeneration. In this study we evaluated the survival and differentiation of NSPCs delivered in intramedullary CCs into the injured SC and compared it with direct intramedullary injection of NSPCs. Intramedullary implantation of CCs containing adult NSPCs harvested from the SC of adult green fluorescent protein transgenic rats was performed 3 weeks after extradural 35g clip injury at T8. This group was compared to two different groups, including direct intramedullary injection of NSPCs and trauma/durotomy alone. We evaluated the survival and differentiation of NSPCs using immunhistochemical and histopathological techniques. Functional improvement was also assessed for 6 weeks with the BBB score. We found that intramedullary CCs enhance the survival of NSPCs in a chronic model of SCI. However, no significant improvement in functional recovery was observed in the group with CCs containing NSPCs relative to the direct intramedullary injection of NSPCs. We conclude that CCs provide an effective means of enhancing the survival of NSPCs within the chronically injured SC.