Azelaik asit içeren topikal sıvı kristal formülasyonların tasarımı ve değerlendirilmesi
Design and evaluation of topical liquid crystal formulations containing azelaic acid
- Tez No: 225606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. R.NESLİHAN GÜRSOY, PROF. SÜEDA HEKİMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Lamellar sıvı kristaller, azelaik asit, in vitro salım, diferansiyel taramalı kalorimetri, Lamellar liquid crystals, azelaic acid, in vitro release, differential scanning calorimetry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Deriye uygulamaya yönelik sıvı kristal ilaç taşıyıcı sistemlerin tasarımı ve değerlendirilmesi amacıyla model madde olarak %1 azelaik asit içeren formülasyonlar geliştirilmiştir. Üçgen faz diyagramı çalışmaları sonucunda, yüzey etkin madde olarak Brij 721P ve Brij 72, yağ fazı olarak sıvı parafin ve suyun değişik oranlarda kullanılmasıyla, lamellar sıvı kristal, lamellar sıvı kristal emülsiyon, lamellar sıvı kristal yağlı sistemleri ve yağ/su emülsiyonu olmak üzere dört farklı formülasyon geliştirilmiştir. Formülasyonların karakterizasyonları, polarizan mikroskop, reolojik inceleme ve diferansiyel taramalı kalorimetri ile yapılmıştır. Formülasyonların oda sıcaklığında 6 ay boyunca stabil kaldığı gözlenmiş olup, yapılan in vitro salım çalışması sonucunda en hızlı salım lamellar sıvı kristal ve yağ/su emülsiyonundan elde edilirken, lamellar sıvı kristal emülsiyon ve lamellar sıvı kristal yağlı sistemlerinden salımın daha yavaş olduğu gözlenmiştir. Formülasyonların stratum korneum bileşenleri ile etkileşimi de diferansiyel taramalı kalorimetri ile incelenmiş olup, lipid ve protein pikleri üzerinde en şiddetli etkinin lamellar sıvı kristal ve lamellar sıvı kristal emülsiyon sisteminde gözlenmesi, bu formülasyonların deriden geçişte daha etkin olabileceğini düşündürmektedir. Bu bulgular ışığında, lamellar sıvı kristal sistemlerin uygun topikal ilaç taşıyıcı sistemler olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Liquid crystal drug delivery systems containing 1% azelaic acid as a model drug were formulated and evaluated for the purpose of topical drug delivery. Ternary phase diagram studies led to the preparation of four different formulations, named as lamellar liquid crystal, lamellar liquid crystal emulsion, and lamellar liquid crystal oily system and oil/water emulsion formulation, containing different concentrations of surfactant/cosurfactant (Brij 721P/Brij 72), oil (liquid paraffin) and water. Characterization of formulations was performed by polarized light microscopy, rheological analyses and differential scanning calorimetry. Formulations were stable for 6 months at room temperature. In vitro release studies indicated that the fastest release was achieved by the lamellar liquid crystal and oil/water emulsion systems whereas slower release was observed from the lamellar liquid crystal emulsion and lamellar liquid crystal oily systems. The interaction between the components of the stratum corneum and the formulations was investigated by differential scanning calorimetry. The lamellar liquid crystal and lamellar liquid crystal emulsion formulations were found to have the most drastic effect on lipid and protein components of the stratum corneum, implying that these formulations could be more effective in permeation of the drug through the skin as compared to the other formulations. In conclusion, it could be said that lamellar liquid crystal systems could be promising for topical drug delivery.