Atatürk Çocuk Yuvasında kalan ilkokul çocuklarının beslenme durumunun saptanması ve bu çocukların boy uzunluklarının ve vücut ağırlıklarının standartlarla karşılaştırılarak değerlendirilmesi
Determination of nutritional status of The Children Staying at Ataturk nursery and evaluation of their height and weight by comparing with standarts
- Tez No: 225627
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN KUTLUAY MERDOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: İlkokul çocukları, beslenme, yuva çocukları, antropometrik ölçümler, Primary school children, nutrition, nursery, anthropometric measurements
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplu Beslenme Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, Ankara ilinde Atatürk Çocuk Yuvası'nda kalan, ilkokula giden 6?13 yaş arası toplam 82 çocuk üzerinde, beslenme durumlarını saptamak, boy uzunluklarını ve vücut ağırlıklarını standartlarla karşılaştırmak amacı ile yapılmıştır. Beslenme durumunu saptamaya yönelik, çocukların; beslenme alışkanlıkları sorgulanmış, bir günlük besin tüketimleri kaydedilmiş ve boy uzunlukları ile vücut ağırlıkları ölçülerek, BKİ değerleri hesaplanmıştır. Çocukların antropometrik ölçümleri, üç ayrı standart referansa (NCHS 1977, WHO 2007, Neyzi ve diğ. 2008) göre değerlendirilmiş ve üç ayrı referans değeri sonuçları arasında, istatistiksel olarak farklılık olup olmadığı saptanmıştır. Araştırma sonucunda; çocukların, %20.7'sinin öğün atladığı, atlanan öğünün en çok (%47.0) ikindi öğünü olduğu ve öğün atlama nedeninin de en çok (%52.9) iştahsızlıktan kaynaklandığı belirlenmiştir. Çocukların, %22.0'sinin yuvada verilen yemeği beğenmediği, %24.3'ünün artık bıraktığı ve hem beğenmeme hem de artık bırakma nedenin, sırasıyla en çok (%55.6, %45.0) sevmedikleri yemeklerin verilmesinin olduğu belirlenmiştir. Yuvada verilen yemeği, doyurucu bulan çocukların oranının %85.4 olduğu, doyurucu bulmayanların da %16.7'sinin yemek miktarını az buldukları saptanmıştır. Çocukların ortalama kalsiyum alımlarının, RDA önerilerinin altında olduğu ve 6?8 yaş grubunun %88'inin, 9?13 yaş grubunun %42.1'inin kalsiyumu yetersiz aldığı saptanmıştır. Her iki yaş grubunda da; karbonhidratı, proteini, A ve B2 vitaminini yetersiz alanların olmadığı, kalsiyum hariç diğer besin ögelerinin de, yetersiz tüketim oranlarının düşük olduğu belirlenmiştir. RDA'ya göre enerjiyi yeterli tüketenlerin oranının; 6?8 yaş grubunda %76.0, 9?13 yaş grubunda %84.2 ve yeterlilik düzeyi fazla olanların oranın da sırasıyla; %8.0 ve %12.3 olduğu saptanmıştır. Çocukların antropometrik değerlendirmeleri sonucunda; en dikkat çekici sonuç, erkeklerin kızlara göre boy kısalığı sorununun, her üç referans değerinde de, (NCHS %64.2, WHO %55.3, Neyzi ve diğ. %60.5) yüksek çıkmasıdır. Her üç değerlendirme sonucunda; hem kız hem de erkek çocukların, yaklaşık 1/5'inde düşük vücut ağırlığı belirlenmiş ve belirlenen sonuçlara göre üç standart referans değer arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Bu araştırmada; çocukların fiziksel gelişimlerinde gerilik ve kalsiyum alımlarında yetersizlik olduğu sonucuna varılmıştır. Çocukların, kaldıkları yuvalarda antropometrik ölçümlerinin düzenli takibi yapılmalı ve beslenme konusunda çocuklara ve öğretmenlerine etkin bir eğitimin verilmesi sağlanmalıdır. Beslenme eğitiminin verilmesi, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme için, yuvalarda bir diyetisyen mutlaka görev almalıdır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted with the aim of determining the nutritional status of the 82 primary school children between the ages of 6-13 staying at Ankara Atatürk Nursery, and evaluating their heights and weights by comparing with the standarts. Children?s food consumption were evaluated by taking their 24 hour food consumption records. A questionnaire was used to find out the children?s nutritional habits. Children?s body weights and heights were measured and their BMI were calculated accordingly. These measures were evaluated by 3 different reference values (NCHS 1977, WHO 2007, Neyzi et al. 2008). According to the results, 20.7% of the children were omitting some meals, whereas the most omitted meal was the midafternoon meal (47.0%), and omitting reason was mostly lack of appetite (52.9%). 22.0% of the children do not like the meals given in the community home, 24.3% of the children leaving waste at the meals and most common reason stated for both disliking and leaving waste at the meals (55.6%, 45.0%) was not loving the food served. 85.4% of the children found the meals satisfying, 16.7% of the children who found the meals not satisfying mentioned that the food amount was not enough. It was found that calcium intake of the 6-8 age group and 9-13 age group were under the amount recommended by RDA, the figures were 88.0% and 42.1% respectively. Except calcium, intake of other nutrients like carbohydrate, protein, vitamin A and B2 was adequate in both groups. Enough energy intake was 76.0% in 6-8 age group, and 84.2% in 9-13 age group and there were 8.0% and 12.3% high energy intake in the 6-8 age group and 9-13 age group respectively when compared by RDA recommendation. Among the results of anthropometric measurements of children the most striking result was the shortage in heights of boys according to all three reference values (NCHS 64.2%, WHO 55.3%, Neyzi et al. 60.5%). All three evaluations showed that 1/5 of both boys and girls were underweight, No significant differences were found between the weight, height and BMI values evaluated for three different reference values. It can be concluded that, there is a deficiency in the physical growth and inadequacy of calcium intake of the children included in the study. Anthropometric measurements of the children staying at the nurseries must be followed by regular measurements and nutrition education must be provided for care givers and the children. For nutrition education programmes and planning and controling the adequacy and the balance of the food served at nurseries it is desirable to include a dietitian to the staff.