Farklı spor branşlarında düzenli antrenman yapan 11-13 yaş arasındaki kızlarda kemik mineral yoğunluğunun kuantitatif ultrason yöntemi ile incelenmesi
Assesment of the bone mineral density with quantitative ultrasound method in 11-13 year old girls who participate in different sports
  1. Tez No: 225632
  2. Yazar: GÜNEŞ OKUT
  3. Danışmanlar: DR. ŞÜKRÜ ALPAN CİNEMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kuantitatif ultrason (QUS), Ultrason Zayıflaması (Broadband Ultrasound Attenuation-BUA), kemik, egzersiz, Quantitative ultrasound (QUS), Broadband Ultrasound Attenuation (BUA), bone, activity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmada farklı spor branşlarında düzenli antrenman yapan 11-13 yaş arası kız çocuklarında, farklı aktivite türlerinin kemik yapı üzerindeki etkisi Kuantatif Ultrason ile incelenmiştir. Çalışmaya yaşları 11 ile 13 (Tanner, ergenlik öncesi II. evre ) arasında değişen en az 2 yıldır haftada 5 kez 2 saat çalışan; ritmik cimnastik (n=17, yaş= 12,56 ± 1,2 yıl), voleybol (n=17, yaş=13,2±0,8 yıl), yüzme (n=15, yaş=12,63±1,1 yıl) ve kontrol (n=20, yaş=12,62±0,91 yıl) olmak üzere toplam 69 denek katılmıştır. Deneklerin Kemik Yapıları Topuk Ultrasonometresi kullanılarak belirlenmiştir. Deneklerin diyetle günlük Ca alımı, beden kitle indeksleri (BKİ) belirlenmiştir. Ölçümler deneklerin dominant ve non- dominant topuklarından alınmış, elde edilen ultrason zayıflaması (Broadband Ultrasound Attenuation-BUA) ve t-skor değerleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen veriler p0.05). Cimnastikçilerin BUA (84,16±11,3) ve t- skor değerleri tüm gruplardan anlamlı derecede yüksek (p0.05). Sonuç olarak, vücut ağırlığının taşınması ile uygulanan spor türlerinin (cimnastik, voleybol), 11-13 yaş arası kız çocuklarının kemik yapıları üzerinde olumlu etkileri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the bone properties of pubertal children who participate in different types of activities regularly by quantitative ultrasound method.. 69 subjects, between ages 11-13, who performed sports for at least 2 years, 5 times a week and 2 hours per day were participants of the study: rhythmic gymnasts (n=17, age= 12,56±1,2 y), volleyball players (n=17, age=13,2±0,8 y), swimmers (n=15, age=12,63±1,1 y) and controls (n=20, age=12,62±0,91 y). Bone property measurements was calculated. The amount of calcium intake was estimated by asking the subjects to confirm the amount of milk and milk products they had consumed. Body mass index was performed. Measurements were taken from the subjects? dominant and non-dominant calcaneus bone. BUA and t-scores taken from the QUS were subsequently compared. For data analysis one way ANOVA and Tukey post hoc were used (at significance level ?=0,05). ?here was no signifance difference between dominant (F= 15,918) and non-dominant (F= 17,696) calcaneus bone (p>0,05). Rhythmic gymnasts had significantly higher (p0.05). The results of the study indicated that weight bearing activities such as rhythmic gymnastics and voleyball, had positive effects on bone properties in girls between ages 11-13.