Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılacak modifiye salım sağlayan oral ilaç formülasyonu geliştirilmesi
Romatizmal hastaliklarin tedavisinde kullanilacak modifiye salim sağlayan oral ilaç formülasyonu geliştirilmesi
  1. Tez No: 225650
  2. Yazar: ELİF AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. MURAT ŞUMNU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: katı dispersiyon, enterik salım, naproksen, Eudragit® türleri, hidroksipropil metil selüloz, solid dispersions, enteric release, naproxen, Eudragit® types, hydroxypropyl methyl cellulose
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Romatizmal hastalıkların tedavisinden sık kullanılan nonsteroidal antiinflamatuvar ilaç grubunun etkili bir üyesi olan naproksenin mide mukozası üzerinde gösterdiği lokal irritasyonu azaltmak üzere katı dispersiyon formülasyonu geliştirilmiştir. Bu amaçla taşıyıcı olarak enterik salım sağlayan polimerlerden Eudragit® L ve S, geciktirilmiş salım sağlayan polimerlerden Eudragit® RL ve RS ayrıca kontrolü salım sağlayan polimerlerden hidroksipropil metil selüloz (HPMC) kullanılmıştır.İlaç:polimer oranı 1:3 olan formülasyonlar üzerinde karakterizasyon çalışmaları ve USP 29'da geciktirilmiş etkili ürünler için verilen çözünme hızı testleri yapılmıştır. Sonuç olarak Eudragit® L ile hazırlanan formülasyonlar asidik pH'da en düşük salımı, nötral pH'da ise en yüksek salım hızını göstermiştir.Polimer oranının etkisini görmek üzere Eudragit® L ile ilaç:polimer oranı 1:1 ve 1.5:2.5 olan katı dispersiyonlar da hazırlanmıştır. Bu formülasyonlar için de karakterizasyon ve çözünme hızı çalışmaları yapılmış ve sonuçlar 1:3 oranında ilaç: Eudragit® L içeren katı dispersiyonla karşılaştırılmıştır. Polimer oranı arttıkça asidik pH'da çözünme hızı azalmış, nötral pH'da artmıştır.
Özet (Çeviri)
Solid dispersion formulation of naproxen, an effective member of nonsteroidal antiinflammatory drugs which is commonly used in treatment of rheumatismal diseases, is developed in order to reduce local gastric mucosal irritation. For this purpose, enteric polymers Eudragit® L and S, delayed release polymers Eudragit® RL and RS, and controlled release polymer HPMC (hydroxypropyl methyl cellulose) are used.Characterization studies and dissolution testing given in USP 29 for the delayed release products are performed on the formulation in 1:3 drug:polymer ratio. As a result, solid dispersion prepared with Eudragit® L gave lowest release in acidic pH and highest release rate in neutral pH.In order to see the effect of polymer ratio, 1:1 and 1.5:2.5 drug:polymer containing solid dispersions are also prepared with Eudragit® L. The characterization and dissolution studies are also performed on these formulations and the results are compared with 1:3 drug:Eudragit® L containing solid dispersion. As the amount of polymer increased, dissolution of drug decreased in acidic pH and increased in neutral pH.