Koklear implantlı hastalarda elektrik stapes refleks testi ve NRT testinin T seviyesi açısından standardizasyonu
The standardization of electrically evoked stapedial reflex test (ESRT) and NRT test in terms of T level in cochlear implant patients
  1. Tez No: 225752
  2. Yazar: ATILIM ATILGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIRIM AHMET BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Koklear implant, elektriksel bilesik aksiyon potansiyeli, NRT, elektrik stapes refleks testi, ESRT, T seviyesi, Cochlear implant, ECAP, NRT, electrically evoked stapedial reflex test, ESRT, T level
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın temel amacı koklear implant kullanan hastalarda NRT (Neural Response Telemetry) testi, Elektirik Stapes Refleks Testi (ESRT) ve T seviyesinin klinik kullanımdaki standardizasyonunu sağlamaktır. ESR eşiği ve NRT eşiğinin T seviyesiyle ilişkisi, ölçüm parametrelerinden akım genişliği ve uyaran hızının test sonuçlarına etkisi incelenmiştir. Çalışmaya Cochlear Nucleus marka Freedom Contour Advance, 24Contour, 24M model koklear implant kullanan 7-71 yaş arası 54 hasta dahil edilmiştir. Hastalar 3 grupta incelenmiştir. Birinci grup hastalar Freedom, ikinci grup hastalar 24C, üçüncü grup hastalar 24M koklear implant kullanmaktadır.Hastalara NRT ve ESRT testi uygulanmış, T seviyesi tespit edilmiştir. Ölçüm için 22, 20, 10 ve 5. elektrotlar kullanılmıştır. Freedom'da objektif ve subjektif değerlerin akım genişliğinden daha fazla etkilenmektedir. T-NRT değerleri tüm modellerde ESRe ve T seviyesi arasındadır. T-NRT ve T seviyesi bazaldan apikale doğru yükselme eğilimindedir. Uyaran hızı test değerlerini önemli ölçüde etkilememektedir. Freedom'da t-NRT ve T seviyesi arasındaki korelasyon diğer modellere göre daha yüksektir. Tüm modellerde ESRe ve t-NRT arasında yüksek korelasyon bulunmuştur. Sonuçlar programlama sırasında objektif test parametrelerinin dikkate alınması gerektiğini, modeller arası farklılıklar olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Main purpose of this study was to obtain standardization in the clinical use of ESRT, NRT and T Level in cochlear implant users. The relationship between ESRT, NRT and T Level was examined, as were the affects of stimulation parameters (pulse width, rate) in these measurements. The study was comprised of 54 users, aged from 7 to 71 years. Participants used Nucleus Freedom, 24 Contour and 24M Cochlear implants. NRT and ESRT measurements were performed and T Level determined. Measurements were performed using apical (22, 20), medial (10) and basal (5) electrodes. Pulse width proved much more affected in Freedom. T-NRT values were between T-NRT and ESRT in all models. T-NRT and T Level tended to rise from basal to apical. Stimulation rate did not affect test values significantly. The correlation between t-NRT and T Level was mildly significant and highest in Freedom. The correlation between t-NRT and ESRT was highly significant for all implants. Results suggest that when fitting a speech procesor with objective measurements test parameters, diffirences between implant models should be considered.