Hasta kooperasyonu gerektirmeyen kemikiçi vida destekli molar distalizasyonu
Intraosseous screw supported non-compliance parallel molar distalization
  1. Tez No: 225797
  2. Yazar: RUHİ NALÇACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ALTUĞ BIÇAKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: ankraj, kemik içi vida, molar distalizasyonu, 3 boyutlu dental model, anchorage, intraosseous screw, molar distalization, 3D dental model
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çalışmamızın amacı yeni bir tasarım olan kemikiçi vida destekli üst molar distalizasyonu apareyinin etkinliğininin sefalometrik ve üç boyutlu (3D) dijital model analizleri ile araştırılmasıdırAraştırmamız Angle Sınıf II molar ilişkiye sahip 21 hasta (11 kız, 10 erkek; 14-22 yaş) üzerinde yürütülmüştür. Distalizasyon sırasında molar dişlerde olası devrilmenin önüne geçebilmek için üst ikinci molar dişlerin sürmüş olmasına dikkat edilmiş, üst üçüncü molar dişler ise distalizasyon öncesi çektirilmiştir. Ankraj ünitesi olarak insiziv kanalın sağına ve soluna mid-palatal suturdan uzak olacak şekilde yerleştirilen iki adet kemik içi vidadan faydalanılmış, premolar dişlerden destek alınmamıştır. Kullandığımız sistemde Ni-Ti coil springler sıkıştırılarak molar dişlerin direnç merkezinden 300 gr kuvvet uygulanması sağlanmıştır. Dişsel ve iskeletsel etkiler lateral sefalometrik filmler ve lazerle taranmış üç boyutlu (3D) dental modeller yardımıyla değerlendirilmiştirYapılan sefalometrik analizlere göre molar distalizasyonundan sonra üst keserler 1,33° retrüze olmuştur. Birinci ve ikinci premolar dişler sırasıyla 3° ve 5,8° distal yönde devrilmiş, 1,7 mm ve 2,73 mm distalizasyon meydana gelmiştir. Molar dişlerde devrilme, rotasyon ve ekstrüzyon olmadan ortalama 3,95±1,35 mm distalizasyon elde edilmiştir. Overbite 0,54 mm azalırken overjette ise değişiklik bulunmamıştır. 3D model analizi sonucunda da sefalometrik analizlerle uyumlu bulgular elde edilmiştirGeliştirdiğimiz vida destekli molar distalizasyon sistemi ile üst molar dişler başarılı bir şekilde distalize edilmiş, hasta kooperasyonuna ihtiyaç duyulmadan ve ankraj kaybı olmadan Sınıf I molar ilişki elde edilmiştir. Transseptal liflerin etkisiyle premolar dişler de distalize olmuştur. 3D model analizinin sefalometrik analizlerle uyumlu olması 3D model analizlerinin geçerliliğini ortaya koymuştur
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate efficiency of a new designed intraosseos screw supported maxillary molar distalization appliance with cephalometric and three dimensional (3D) digital model analysis21 patients (11girls and 10 boys; 14?22 years of age) with Angle Class II malocclusion participated in this study. All second molars were erupted and upper third molars were extracted before molar distalization to avoid tipping of first and second molars during distalization. Two intraosseous screws placed right and left of the incisive canal with a safe distance away from the midpalatal suture to be used as an anchorage unit. Premolars did not included to this unit. The system allowed distal force application around centre of resistance of first molars. Three hundred grams force was obtained with compressing of Ni-Ti coils. Lateral cephalograms and laser scanned 3D models were used for assessing dental and skeletal affectsAccording to the cephalometric analysis, upper incisors retruded 1,33° after molar distalization. First and second premolars were tipped distally respectively 3° and 5,8° and distalized 1,7 and 2,73 mm on avarage. Mean first molar distalization was 3,95±1,35 mm without any tipping. Overbite decreased 0,54 mm but overjet remained stable. Results of 3D model analysis was consistent with cephalometric analysisWith screw supported distalization system, maxillary molars distalized succesfully and Class I molar relationship was achieved without patient cooperation and anchorage loss. Also premolar teeth distalized with affect of transseptal fibers. Consistency of 3D digital model analysis with cephalometric results introduced the validity of 3D model analysis