Bir Türk popülasyonunda prostat kanseri ve Axin-2 gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of relationship between prostate cancer and Axin-2 gene polymorphism in a Turkish population
  1. Tez No: 225819
  2. Yazar: GONCA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN PINARBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, Axin2 geni, polimorfizm, Prostate cancer, Axin2 gene, polymorphism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çalışmamızda Axin2 (Axis inhibisyon proteini 2) geni ekzon1 148C>T ve 432T>C ile ekzon5 1365A>G ve 1386C>T polimorfizmlerinin prostat kanseri gelişiminde risk oluşturup oluşturmadığı amaçlanmıştır. Çalışmada prostat kanseri tanısı konmuş 84 birey hasta grubu ve 90 birey kontrol grubu olarak incelenmiştir.Axin2 geni 148C>T, 432T>C, 1365A>G ve 1386C>T polimorfizmlerinin genotiplendirilmesi, izole edilen DNA'lar kullanılarak PCR-RFLP (Polymerase Chain Reaction ve Restriction Fragment Length Polymorphism) yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir.?2 testi kullanılarak yapılan istatistiksel analizde, ekzon1 148C>T polimorfizmi dağılımının hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı olarak farklı olduğu gözlemlenmiştir (?2: 11.44, pC ve ekzon5 1365A>G polimorfizimlerinin dağılımı açısından hasta ve kontrol grubu arasından anlamlı bir fark bulunamamıştır (432T/C için ?2: 0.30, p>0.05, 1365A/G için ?2: 1.25, p>0.05). Ekzon5 1386C>T polimorfizmi dağılımı açısından ise hasta ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğunu gördük (?2: 45.91, pT ve ekzon5 1386C>T polimorfizmi arasında bir ilişki bulunmuştur. Buna karşın, ekzon1 432T>C ve ekzon5 1365A>G polimorfizmi ile prostat kanseri arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed whether exon1 148C>T, 432T>C and exon5 1365A>G, 1386C>T polymorphisms of Axin2 gene is a risk factor of prostate cancer development. In this study, 84 male patients with prostate cancer and 90 healthy males as a control group are examinedGenotyping of 148C>T, 432T>C, 1365A>G and 1386C>T polymorphisms of Axin2 gene have been performed by PCR-RFLP (Polymerase Chain Reaction ve Restriction Fragment Length Polymorphism) methods using isolated DNA.In statistical analyses using ?2 test, we observed that distribution of exon1 148C>T polymorphism between case and control groups was significantly different (?2: 11.44, pC and exon5 1365A>G polymorphisms (for 432T/C ?2: 0.30, p>0.05, for 1365A/G ?2: 1.25, p>0.05). We observed that distribution of exon5 1386C>T polymorphism between case and control groups was significantly different (?2: 45.91, pT and exon5 1386C>T polymorphisms. On the contrary, there was no relationship between prostate cancer with exon1 432T>C and exon5 1365A>G polymorphisms.