Sedanter ve fiziksel aktif kişilerde esnekliğin sıçrama ve bacak kuvveti üzerine olan etkilerinin araştırılması
The evaluation of the effects of flexibilty on vertical jump and leg strength in sedentaries and physically active person
  1. Tez No: 225834
  2. Yazar: CEM SİNAN ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYNET ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sporcu, Sedanter, Bacak Kuvveti, Dikey Sıçrama, Esneklik, Anaerobik Güç, Sportsman, Sedentary, Leg Strength, Vertical Jump, Flexibility, Anaerobic Power
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada esas amaç esneklik kapasitesinin düşük ya da yüksek olmasının bacak kuvveti, sıçrama ve anaerobik güç üzerinde etkili olup olmadığı ve bu etkilerin yaş, boy, vücut ağırlığı, cinsiyet ve spor yapma durumu ile ilişkili olup olmadığının belirlenmesidir. Bunlara ek olarak; sportif yönden aktif kişiler ile sedanterler arasındaki fiziksel ve fizyolojik farkların belirlenmesi çalışmanın bir diğer amacıdır.Çalışmaya alınan 500 katılımcı üzerinde yapılan fiziksel ve fizyolojik ölçümler; ilk olarak katılımcılar üzerinde herhangi bir gruplandırma yapılmadan genel olarak incelenip, parametrelerin ortalama değerleri belirlenmiştir. İkinci olarak, katılımcılar sırasıyla; aktif-sedanter, kadın-erkek, aktif kadın-erkek, sedanter kadın-erkek, aktif- sedanter erkek ve aktif-sedanter kadın olarak gruplara ayrılarak incelenmiş ve gruplar arası farklılıklar tespit edilmiştir. Daha sonra; belirlenen gruplara ait fiziksel ve fizyolojik parametreler arasındaki ilişki katsayıları belirlenmiştir. Son olarak; ölçülen parametrelerin spor yapma durumu üzerine olan etkilerine bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the effects of low ör high capacitiy of flexibility on leg strength, vertical jump and anaerobic power, and whether these effects are related with age, height, weight, gender and doing exercise ör not. Moreover, the other aim of this study is to evaluate the differences in physical and physiological characteristics of active person in sports and inactive person in sports.For 500 participants, firstly; ali participants' physical and physiological parameters were determined, secondly; participants were divided into groups as active-sedentary, female-male, sedentary female-male, active female-male, active-sedentary male and active-sedentary female and groups were compared each other with“t test”. Then, the relationships among physical and physiological characteristics of groups were determined by correlation analysis. Finally; logistic regression analysis was applied to parameters and situation of doing exercise.