5-15 yaş grubu obez çocuklarda leptin reseptör Gln223Arg gen polimorfizmi ve kan leptin düzeylerinin metabolik sendrom ölçütleri ile ilişkisi
Association between polymorphism in the leptin receptor Gln223Arg gene and blood leptin levels by using metabolic syndrome parameters in 5-15 years old obese children
- Tez No: 225886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, metabolik sendrom, leptin, leptin reseptör Gln223Arg gen polimorfizmi, Obesity, metabolic syndrome, leptin, polimorphism of leptin receptor Gln223Arg gene
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
5-15 yaş grubu obez çocuklarda leptin reseptör Gln223Arg gen polimorfizmi ve kan leptin düzeylerinin metabolik sendrom ölçütleri ile ilişkisi. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Tezi, Zonguldak 2008. Obezite ve metabolik sendromun son zamanlarda çocuk ve ergenlerde arttığı bildirilmektedir. Birçok metabolik anormalliğin birlikte olduğu metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilmektedir. Leptinin ise obezitenin patogenezinde önemli bir rol aldığı bilinmektedir. Ülkemizde çocuklarda LEPR geninde Gln223Arg polimorfizminin obezite ile ilişkisi bilinmemektedir ve bu polimorfizmin çocukluk çağı obezitesinde insülin direnci, hipertansiyon ve hiperlipidemi gibi metabolik sendrom komponentleri ile bağlantısı araştırılması gereken bir durumdur. Çalışmamızda Türk çocuklarında çocukluk çağı obezitesinin leptin reseptörü Gln223Arg gen polimorfizmi ile ilişkisi ve bu durumun metabolik sendrom parametreleri ile bağlantısının araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya katılmayı kabul eden 92 obez ve 99 normal kilolu çocuğun yaşları 5 ile 14,8 yıl arasında değişmekte idi. Serum leptin seviyeleri obezite grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Gruplar arasında antropometrik ölçümler, glukoz, insülin, HOMA-IR, trigliserit, LDL, HDL, leptin değerleri arasında anlamlı fark saptandı. Vücut kitle indeksi (VKİ) ile sistolik ve diyastolik kan basıncı pozitif anlamlı korele bulundu. Metabolik sendrom sıklığı obez çocuklarda %25,0 idi. Leptin reseptör Gln223Arg gen polimorfizmi ile kan leptin seviyeleri arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç olarak; erişkin çalışmalarında olduğu gibi çocuklarda da kardiyovasküler risk faktörleri ve metabolik sendrom bileşenlerinin birbirleri ile kuvvetli ilişkili olduğu görüldü. Ancak Türk çocuklarında obezitenin leptin reseptörü Gln223Arg gen polimorfizmi ile ilişkisi ve bu durumun metabolik sendrom parametreleri ile bağlantısı saptanamadı.
Özet (Çeviri)
Örnek Z. Association between polymorphism in the leptin receptor Gln223Arg gene and blood leptin levels by using metabolic syndrome parameters in 5-15 years old obese children. Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in Pediatrics, Zonguldak 2008. Obesity and its complications including metabolic syndrome has been increased in children and adolescents recently. Metabolic syndrome is characterised by a clustering of metabolic abnormalities which leads to increased cardiovasculer disease and all causes mortality. Leptin is known to play an important role in the pathogenesis of obesity. In our country association between polymorphism in the leptin receptor Gln223Arg gene and obesity is not known. In the childhood further studies are needed to establish the association between leptin receptor Gln223Arg gene polimorphism, insulin resistance, hypertension, dislipidemia and metabolic syndrome. In this study we aimed to invesitagate the association between polymorphism in the leptin receptor Gln223Arg gene and blood leptin levels by using metabolic syndrome parameters in 5-15 years old Turkish children. The number of children who accepted to participate in the study was 92 obese and 99 control, aged between 5 ile 14,8 years. Serum leptin levels were significantly higher in obese children than control group. There was a significant difference between the groups by the antropometric parameters, glucose, insulin, HOMA-IR, triglyseride, LDL, HDL and leptin levels. BMI was positively correlated with systolic and diastolic blood pressure. The prevalence of the metabolic syndrome in obese children was found as %25,0. No association was noticed between serum leptin and polymorphism in the leptin receptor Gln223Arg gene. In conclusion, like in adult studies, we found that cardiovascular risk factors and metabolic syndrome parameters were strongly related with each other in children. But we did not find an association between childhood obesity and polymorphism in the leptin receptor Gln223Arg gene and this condition is not releated with the metabolic syndrome parameters in Turkish children.