5-15 yaş grubu obez çocuklarda ghrelin gen Leu72met polimorfizmi ve kan ghrelin düzeylerinin metabolik sendrom ölçütleri ile ilişkisi
Association between polymorphism in the ghrelin gene Leu72Met gene and blood ghrelin levels by using metabolic syndrome parameters in 5-15 years old obese children.
- Tez No: 225887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DEMİREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, çocukluk çağı, metabolik sendrom, ghrelin, ghrelin gen Leu72Met polimorfizmi, Obesity, childhood, metabolic syndrome, ghreline, ghreline gene Leu72Met polimorphisim
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Metabolik sendrom obezitenin bir komplikasyonudur. Santral obezite, hiperinsülinizm, trigliserit yüksekliği ve HDL düşüklüğü ile karakterizedir Görülme sıklığı çocukluk çağında artan obezite ile beraber artmaktadır. Ghrelin geni; obezite, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet için kabul edilebilir bir aday gendir. Biz bu çalışmada, obez Türk çocuklarında ghrelin gen Leu72Met polimorfizmi ile kan ghrelin düzeyleri ve metabolik sendrom ölçütlerinin ilişkisini araştırmayı planladık.Çalışmamızda yaş ve cinsiyetleri uyumlu 89 obez, 96 normal kilolu çocuk yer aldı. Obez çocuklarda serum ghrelin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düşük saptandı. Gruplar arası karşılaştırmada antropometrik özellikler, açlık kan şekeri, insülin, HOMA-IR, lipid düzeyleri, sistolik ve diyastolik kan basıncı arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Obez çocuklarda iri doğum anlamlı yüksek bulundu. Obez çocuklardan %24.7'sinde metabolik sendrom saptandı. Metabolik Sendromlu çocuklarda diğer obez çocuklara göre VKİ, bel çevresi, kan basınçları, HOMA-IR, trigliserid düzeyleri anlamlı yüksek, HDL kolesterol düzeyleri anlamlı düşük bulundu. Her iki grup arasında ghrelin düzeyleri ve ghrelin gen Leu72Met polimorfizmi arasında ilişki saptanmadı. Sonuç olarak; İri doğum ağırlığı ile doğan ve anne babası obez olan çocukların obez olma riski daha yüksektir. Obez çocuklarda ghrelin düzeyleri düşüktür. Her dört obez çocuktan biri metabolik sendromludur. Ancak Türk çocuklarında ghrelin gen Leu72Met polimorfizmi ile metabolik sendrom, ghrelin düzeyleri ve erken obezite gelişme riski arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. Gruplar arasında ghrelin gen alel sıklığı açısından da fark saptanmadı.
Özet (Çeviri)
The metabolic syndrome which is complication of the obesity, characterised by central obesity, hyperinsulinemia, hypertrigliyceridemia and low HDL levels increases among children. The prevelance of it rises with the increasing prevelance of the childhood obesity. The ghrelin gene is an acceptable candidate gene for obesity, metabolic syndrome and T2DM. In this study we aimed to investigate association between polymorphism in the ghrelin gene Leu72Met gene and blood ghrelin levels by using metabolic syndrome parameters in 5-15 years old obese Turkish children. 89 obese children and 96 normal-weight chidren were enrolled into the study. Serum ghrelin levels were significantly lower in obese children than control group. There was a significant difference between the groups by the antropometric parameters, glucose, insulin, HOMA-IR, lipid levels, systolic and diastolic blood pressure. Obesity prevelance of children born LGA was found statistically significant high. The prevalence of the metabolic syndrome in obese children was found as % 24.7. BMI, waist circumference, blood pressures, HOMA-IR, trigliycerid values of the obese children with metabolic syndrome were significantly higher, HDL values were significantly lower than the obese children without metabolic syndrome. No association was noticed between serum ghrelin levels and ghrelin gene Leu72Met polymorphism. In conclution, The obesity risk is higher with children born LGA and both father?s and mother?s obesity. Serum ghrelin levels were lower in obese children. One of the every four obese children has metabolic syndome. But we did not find an association between ghrelin gene Leu72Met polymorphism and metabolic syndrome, ghrelin levels, risk of early onset obesity in obese Turkish children. There was no significant difference between the groups by frequency of ghrelin gene allels.