Bıldırcın karma yemlerine katılan yağ ve magnezyumun performans ve bazı kan parametrelerine etkisi
Effects of different levels of corn oil and magnesium on performance and some blood parameters in quails
- Tez No: 225898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Magnezyum, Mısır yağı, Performans, Corn oil, Magnesium, Quail, Performance
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmanın amacı bıldırcın karma yemlerine mısır yağı ve magnezyum (Mg) katılmasının performans ve bazı kan parametrelerine etkisini araştırmaktır. Çalışmada 2x2 faktöriyel deneme dizaynı uygulanarak 10 günlük yaşta toplam 120 bıldırcın (Coturnix coturnix Japanica) kullanılmıştır. Bıldırcınlar, her grupta 30 bıldırcın ve her tekrar grubunda 10 bıldırcın olacak şekilde 3 tekrar gruplu 4 ana grup oluşturacak şekilde başlangıç canlı ağırlıklarına göre gruplandırılmıştır. Bıldırcınlar, kontrol karma yemine 300 ya da 600 ppm magnezyum (MgSO4) katılmış karma yemleri ya da %3 ya da %6 mısır yağı içeren karma yemleri tüketmişlerdir. Bıldırcınlar 18,5 x 34 x 94 cm boyutundaki kafeslerde barındırılmışlardır. Kırk günlük deneme süresinde haftalık canlı ağırlık değişimleri ve yem tüketimleri kaydedilmiş deneme sonucunda ise karkas abdominal yağ miktarı ve serum parametreleri ölçülmüştür. Karma yemlerde kullanılan mısır yağı veya magnezyumun tek başlarına yem tüketimi (P? 0.40), çalışma sonu canlı ağırlıkları (P? 0.23) ve yemden yararlanma (P? 0.22) üzerinde bir etkisi olmamıştır. Düşük yağlı karma yemlerde artan Mg düzeyi deneme sonu canlı ağırlıkta azalmaya yol açarken, yağ oranı yüksek karma yemlerde artan Mg düzeyi deneme sonu canlı ağırlıkta (interaksiyon, P= 0.04) ve yemden yararlanmada (interaksiyon, P= 0.02) artışa yol açmıştır. Karma yeme katılan mısır yağı ve Mg tek başlarına ya da etkileşim olarak karkas parametrelerini, organ ağırlıklarını ve abdominal yağ miktarını etkilememiştir (P? 0.11). bıldırcın karma yemlerine katılan Mg ve mısır yağının serum Ca ve trigliserit konsantrasyonlarına etkisi olmaz iken (P? 0.26), Mg konsantrasyonlarını arttırmıştır (P? 0.02). Çalışmada bulunan sonuçlar yüksek yağlı bıldırcın karma yemlerinde NRC tarafından tavsiye edilen magnezyum düzeyinin arttırılmasının gerekebileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the effects of different levels of corn oil and magnesium (Mg) in diet of quails on performance and some blood parameters. One hundred and twenty 10-day-old healthy Japanese quails (Coturnix coturnix Japanica) according to their initial body weights were randomly assigned to 4 treatment groups, 3 replicates of 10 birds each. The birds were fed a basal diet supplemented with either two levels of corn oil (3 and 6%) or two levels (300 and 600 ppm) of Mg (MgSO4). The birds were kept in cages with dimension of 18,5 x 34 x 94 cm. During the 40 days of the trial, weekly body weights and feed intake, and at the end of the trial carcass data, abdominal fat, and serum parameters were measured. Neither corn oil nor Mg itself resulted in changes in feed intake (P? 0.40), final weights (P? 0.23), and feed conversion ratio (P? 0.22). Diet containing low corn oil with greater dietary Mg concentrations resulted in low final body weights, whereas diet containing high corn oil with greater dietary Mg concentrations resulted in greater final body weights (P= 0.04, interaction) and feed conversion ratios (P= 0.02, interaction). Diets of quails containing any levels of corn oil or Mg had no effects on carcass parameters, organ weights, or abdominal fat mass (P? 0.11). Adding corn oil or Mg to diets of quails resulted in no chances in concentrations of Ca and tryglicerides (P? 0.26) but increased the concentrations of Mg (P? 0.02). Results of the present study suggested that greater dietary Mg concentrations than that of NRC suggestions should be included when the diet of quails contains greater levels of corn oil.