Etçi piliçlere tek başına ve iyonofor grubu antibiyotiklerle birlikte verilen üzüm çekirdeğinin bazı lipid peroksidasyon, hematolojik parametreler ile yemden yararlanma üzerine etkisi
The Effect Of Grape Seed Whıch Are Gıven Alone And Wıth Ionophores, On Some Lıpıd Peroxıdatıon, Haematologıcal Parameters And Feed Effıcıency In Broıler Chıckens
- Tez No: 225897
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL CEM LİMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Etçi piliç, iyonofor antibiyotik, lipid peroksidasyon, üzüm çekirdeği, Broiler, ionophore antibiotics, lipid peroxidation, grape seed
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada iyonofor grubu ilaçlardan salinomisin, lasalosid ve maduramisinin etçi piliçlerde lipid peroksidasyon, bazı kan parametreleri, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma üzerine etkileri ile üzüm çekirdeğinin bu ilaçlarca oluşturulan istenmeyen etkileri üzerine koruyucu etkinliğinin belirlenmesi amaçlandı.Çalışmada toplam 96 etçi piliç kullanıldı. Her bir grupta 12 civciv olmak üzere 8 grup oluşturuldu. Kontrol grubu olarak tutulan birinci gruba herhangi bir ilaç ve yem katkısı içermeyen yem, ikinci gruba üzüm çekirdeği (% 0,5 oranında), üçüncü, dördüncü ve beşinci gruba sırasıyla salinomisin (60 ppm), lasalosid (100 ppm) ve maduramisin (5 ppm); altıncı gruba salinomisin (60 ppm) + üzüm çekirdeği (% 0,5), yedinci gruba lasalosid (100 ppm) + üzüm çekirdeği (% 0,5), sekizinci gruba maduramisin (5 ppm) + üzüm çekirdeği (% 0,5) 6 hafta süreyle yemle birlikte verildi. 21 ve 42. günlerde hayvanların kanat altı venasından heparinli tüplere kan örnekleri alındı. Taze kandan froti hazırlanarak hemoglobin, hematokrit değer ölçümü ve kan hücersi sayımı yapıldı. Kalan kan örnekleri 3000 devir/d'da 10 dk santrifüj edilerek plazma ve eritrositlerine ayrıldı. Plazma örneklerinde MDA ve NO düzeyleri, eritrosit örneklerinde ise CAT ve GSH-Px enzim aktiviteleri belirlendi. Ayrıca 42. günde etçi piliçlerin canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranları belirlendi.Çalışma sonucu, etçi piliçlere 42 gün süre ile % 0.5 oranında yeme katılarak verilen üzüm çekirdeğinin lipid peroksidasyon ve hematolojik parametreler üzerine herhangi bir olumsuz etkiye yol açmadığı; etçi piliçlere sağaltım dozlarında yeme katılarak verilen salinomisin, lasalosid ve maduramisinin 42 gün süreyle verilmede daha belirgin olmak üzere bazı lipid peroksidasyon parametrelerinde olumsuz değişimlere yol açtığı; üzüm çekirdeğinin salinomisin, lasalosid ve maduramisince şekillenen lipid peroksidasyon ve bazı hematolojik parametreler üzerine iyileştirici etkileri olduğu belirlendi (p< 0,05).
Özet (Çeviri)
In this study, effects of salinomycin, lasalocid and maduramicin - medicines from ionophore group- on lipid peroxidation, some blood parameters, weight gain and feed efficiency in broilers and protective outcomes of grape seed against deleterious effects caused by these medicines are aimed to be determined.In the study, totally 96 broilers have been used. 8 groups with 12 chicks in each group have been formed. Feed, not containing any medicine or any food additive has been given to 1st group, held as control group. Grape seed (% 0,5) has been given to 2nd group. 3rd, 4th and 5th groups have respectively been given salinomycin (60 ppm), lasalocid (100 ppm) and maduramicin (5 ppm); 6th group has been given both salinomycin (60 ppm) and grape seed (% 0,5) and 7th group has been given lasalocid (100 ppm) and grape seed (% 0,5) while maduramicin (5 ppm) and grape seed (% 0,5) have been supplied to 8th group together with feed during 6 weeks. On 21st and 42nd days, blood samples have been obtained from their underwing vena into heparinised tubes. By preparing smear from fresh blood, measurement of hemoglobin, hematocrit and blood cells counts have been conducted. Remaining blood samples have been centrifuged in 3000 rpm through 10 minutes and separated into their plasma and erythrocytes. MDA and NO levels in plasma samples and CAT and GSH-Px enzyme activities in erythrocytes samples have been determined. Besides, on 42nd day, weight gain and feed efficiency of broilers has been determined.At the end of the study it is found that grape seed given to broilers during 42 days by adding to their feed in the rate of % 0.5 does not show any negative effect on lipid peroxidation and haematologic parameters; salinomycin, lasalocid and maduramicin given to broilers by adding to their feed in treatment cause notable negative changes in some lipid peroxidation parameters, especially on 42 days; grape seed has remedial effects on some lipid peroxidation and haematologic parameters induced by salinomycin, lasalocid and maduramicin (p< 0,05).