Geriatrik köpeklerde prostat hastalıklarının ultrasonografik tanısı
Ultrasonographic diagnosis of prostatic disease in the geriatric dogs
  1. Tez No: 225899
  2. Yazar: KAMURAN OLTU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KİBAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Doppler, Ultrasonografi, Geriatri, Prostat, Köpek, Doppler, Ultrasonography, Geriatrics, Prostate, Dog
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Köpeklerde prostat hastalıklarına rastlanma sıklığı diğer evcil hayvan türlerine göre daha yüksektir. Bu durum köpek prostat bezinin hayat boyu genişlemeye devam etmesi ve prostatik hiperplaziye olanak vermesi ile ilişkili olabilir. İçlerinde; squamous metaplazi, hiperplazi, yangı, neoplazi ve kistlerin bulunduğu bu bozukluklar daha yaygın olarak kastre edilmemiş yaşlı erkek köpeklerde görülmektedir. Bu çalışmanın amacı; geriatrik erkek köpeklerde prostat hastalıklarının (prostatın) radyografik, B mod ve Doppler ultrasonografik olarak incelemesidir. Bu görüntüleme teknikleri, prostatik hastalıkların teşhisindeki noninvaziv metodlardandır. Ayrıca, araştırmanın diğer hedefi, klinik, klinik+radyografik, klinik+ultrasonografik (B mod ve Doppler) metodların kendi aralarında karşılaştırılması ile prostat hastalıklarının ortaya konulmasındaki kullanılabilirliklerinin tespitidir.Araştırmanın materyalini, yaşları 7-12 arasında değişen 20 kastre edilmemiş yaşlı erkek köpek ile yaşları 2.5-5 arasında değişen 20 kısırlaştırılmamış genç ve sağlıklı erkek köpek oluşturdu. Her köpeğe ait prostat bezi, radyografik, transabdominal B mod ve Doppler ultrasonografik olarak görüntülendi. Prostat boyutlarının ölçülmesi ve görüntüleme amacıyla bir çalışma protokolü hazırlandı. Ayrıca, diğer tanısal işlemler için ayrı bir protokol uygulandı.Bu çalışmanın sonuçları, prostat hastalıklarının kastre edilmemiş yaşlı erkek köpeklerde görülme prevalansının yaklaşık %65 olduğunu ortaya koymuştur. Prostatik bozuklukların %46.15'i saf, %53.85'i melez ırklarda rastlanmıştır. Geriatrik köpeklerdeki prostatik bozuklukların erken ve kesin tanısı için, klinik verilerle desteklenmiş direkt radyografi tekniği yeterince güvenilir bulunmamıştır. B mod ultrasonografi, klinik bulgular ile kombine edildiğinde prostatik hastalıkların tespiti için sıklıkla kullanılabilir bilgiler sağlayabilmektedir. Bununla beraber, özellikle renkli Doppler ultrasonografinin prostat kanserlerinde anjiogenezisin önceden tespit edilmesi ve derecesinin ortaya konmasında potansiyel değere sahip olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Prostatic diseases occur more frequently in dogs than other domestic species. This may relate to the continued expansion of the gland throughout life in the dog that enables development of prostatic hyperplasia in this species. Such disorders are more common in older intact male dogs and include squamous metaplasia, hyperplasia, inflammation, neoplasia and cysts. The aim of this study was radiographic, ultrasonographic and Doppler ultrasonographic techniques to evaluate to prostatic disease in geriatric intact male dogs. These imaging techniques are noninvasive methods of diagnosis in prostatic disease. Furthermore, other purpose of investigation was to determine the usefulness of only clinic, clinic+radiographic, and clinic+ultrasonographic (grey-scale and Doppler) findings in detecting prostatic disease, by comparing between themselves.The material consisted of 20 geriatric intact male dogs ranging in age from 7 to 12 year and 20 healthy intact young adult dogs ranging in age from 2.5 to 5 year. Each of the dogs prostate was imaged by radiography, transabdominal grey-scale and Doppler ultrasonographic methods. A protocol was established for imaging and measuring the prostate size. Also, another protocol was applied for different diagnostic process.Results of this study indicate that the prevalence of prostatic disease in geriatric intact male dogs was approximately 65%. Prostatic disorders was found in 46.15% of pure breed dogs and in 53.85% of mixed breed dogs. Direct radiographic findings with supported clinical data was not found adequately reliable for early and certain diagnosis of prostatic disorders in geriatric male dogs. Grey-scale ultrasonography often provides information useful for detecting prostatic disease when used in combination with clinical findings. Therefore, especially colour Doppler ultrasonography is predicted to have the potential to evaluate the degree of angiogenesis present within prostate cancer.