Köpeklerde ovariohysterektominin serum bakır, çinko, kalsiyum, fosfor konsantrasyonları üzerine etkisi
Effects of ovario-hysterectomie on concentrations of zinc, copper, calcium, phosphorus
- Tez No: 225909
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL SEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Köpek, ovariektomi, çinko, bakır, kalsiyum, fosfor
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın materyalini Aydın Belediyesinin köpek barınağından getirilen, klinik olarak sağlıklı görünüme sahip, yaşları yaklaşık 4 aylık ile 5 yaş arasında değişen toplam 14 adet sokak köpeği oluşturdu. Overio-histerektomi uygulanan hayvanlar klinik olarak östrus siklusunda değildi. Operasyon öncesinde ve sonrasında yapılan kan alımları vena sefalika lateralisden gerçekleştirildi. Operasyondan önce, operasyonun 10 ve 30. gününde kan alındı. Serum tüplerine alınan kan örnekleri, 3000 rpm de 10 dakika santrifuj edildi. Serum bakır, çinko, kalsiyum ve fosfor analizleri için serumlar analizin yapılacağı tarihe kadar -20 ? C'de saklandı. Analizler hazır kitler kullanılarak spektrofotometrik olarak gerçekleştirildi. Bu amaçla çözdürülen serum örneklerinde çinko ve bakır düzeyleri Randox (UK, Crumlin) firmasının kitleri kullanılarak gerçekleştirildi.Serum çinko, bakır ve kalsiyum düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı düzeylerde farklılıklar tespit edildi. Operasyon öncesi 166.37 ± 13.03 µg/dl olan serum çinko konsantrasyonu operasyonun onuncu gününde 247.42 ± 21.37 µg/dl seviyesine çıktığı görüldü. Ancak artan serum çinko konsantrasyonunun operasyonun 30. gününde tekrar düşerek 170.99 ± 7.55 µg/dl seviyesine indiği görüldü. Operasyon öncesi 77.10 ± 7.52 µg/dl olan serum bakır konsantrasyonu operasyonun onuncu gününde 107.81 ± 7.43 µg/dl seviyesine çıktığı görüldü. Ancak artan serum bakır konsantrasyonunun operasyonun 30. gününde tekrar düşerek 68.98 ± 6.86 µg/dl seviyesine indiği görüldü. Operasyon öncesi 11.25 ± 0.48 mg/dl olan serum kalsiyum konsantrasyonu ise operasyonu takip eden 30. günde istatistiksel olarak anlamlı düzeylerde artış göstermiş ve 15.53 ± 0.95 mg/dl düzeyine çıkmıştır. Serum fosfor düzeylerinde ise anlamlı bir değişiklik görülmedi.Sonuç olarak, ovario-histerektomi operasyonu serum çinko, bakır ve kalsiyum düzeylerinde anlamlı değişikliklere neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Four-teen mongreal bitches, aging between four and five, clinically helthy dogs used in this study. Dogs were taken from the dog hous of Aydın municipialty. Operated dogs were not in eostrus cycle. Blood was collected fron vena cefalica lateralis. Prior to operation, ten days and 30 days following the operation blood was collected from the dogs. Blood in serum tubes were centrifuged at 3000 g for ten minutes and sera was kept at -20 ? C until the measuring of parameters. Analyses were performed according the recommendations of manufacturer (Randox, UK, Crumlin).Statistically significant differences were observed in concentrations of zinc, copper and calcium. Concentrations of zinc prior to the operation was 166.37 ± 13.03 µg/dl. At the tenth day of operation levels of zinc increased to 247.42 ± 21.37 µg/dl. seviyesine çıktığı görüldü. At the 30th day of operation this remercable increase, however, decreased to 170.99 ± 7.55 µg/dl. Ten days later after the operation levels of copper increased from 77.10 ± 7.52 µg/dl to 107.81 ± 7.43 µg/dl. This value decreased again at the 30th day of operation to 68.98 ± 6.86 µg/dl. At the 30th day of operation levels of calcium increased from 11.25 ± 0.48 mg/dl to 15.53 ± 0.95 mg/dl. Contrary to this significant alteration no significant difference was observed in the value of blood calcium taken at the 10th day of operation. Concerning the phosphorous concentrations no differences was observed.In conclusion, ovario-hysterectomie alters the concentrations of serum zinc, copper and calcium significantly.Key words; Dog, Ovariectomy, Zinc, Copper, Calcium, Phosphorus