Beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğiyle ilgili etik olmayan davranışlara ilişkin görüşleri
Understanding of unethical behaviors on teaching by students studying department of physical education and sports
  1. Tez No: 225943
  2. Yazar: ÜMİT OBUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Beden Eğitimi, Öğretmen, Etik olmayan davranışlar, Ethics, Physical Education, Teacher, Unethical behaviors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma ile Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğiyle ilgili etik olmayan davranışlara ilişkin görüşlerinin, cinsiyet, sınıf, ailenin yaşadığı yer, babanın eğitim durumu, annenin eğitim durumu ve ailenin ekonomik durumuna göre farklılık gösterip göstermediğini saptamak amaçlanmıştır.Öğretmen adaylarının cinsiyetine göre etik algılamalarına ilişkin elde edilen verilere göre öğrencilerle ilişkilerde ve görevle ilgili sorumluluklarda bayanların erkeklere oranla daha etik davranma eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir.Öğretmen adaylarının yaşadığı yerleşim birimine gore etik algılamalarına ilişkin yapılan değerlendirmede, ailesi şehir merkezinde yaşayan öğretmen adaylarının,öğrencilerle ilişkilerde ailesi köyde ya da ilçe merkezinde yaşayan öğretmen adaylarına gore daha etik davranışlar gösterme eğiliminde oldukları saptanmıştır.Öğretmen adaylarının babalarının eğitim durumuna göre etik algılamalarına ilişkin yapılan değerlendirmede, öğrencilerle ilişkilerde ve görevle ilgili sorumluluklarda babası lise mezunu olan öğretmen adaylarının daha etik davranma eğiliminde oldukları görülmüştür.Öğretmen adaylarının annelerinin eğitim durumuna göre etik algılamalarına ilişkin yapılan değerlendirmede, öğrencilerle ilişkilerde ve görevle ilgili sorumluluklarda annesi üniversite mezunu olan öğretmen adaylarının daha etik davranışlar sergileme eğiliminde oldukları gözlemlenmiştir. Ayrıca meslektaşlarla ilişkilerde ise annesi ortaokul mezunu olan öğretmen adaylarının daha etik davranışlar sergileme eğiliminde olduğu belirlenmiştir.Öğretmen adayının ailesinin ekonomik durumuna gore etik algılamalarına ilişkin yapılan değerlendirmede, öğrencilerle ilişkilerde ailesinin ekonomik durumu iyi olan öğretmen adaylarının daha etik davranışlar sergileme eğiliminde oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this project is vision of students studying physical education and sports about unethical behaviors related with teaching depend on gender, class, living place of family, educational level of father and mother and economical conditionAs to data of teacher candidates? ethic comprehension according to gender, female teachers are more ethic than male teachers about relation with students and responsibility related with dutyAs to making evaluation of teacher candidates? ethic comprehension according to settlement place, teacher candidates whose families live in city center behaving more ethic than other teacher candidates whose families live in a village or center of small townAs to making evaluation of teacher candidates? ethic comprehension according to graduations of their fathers, teacher candidates whose father graduated from high school reply as behaving more ethic about relation with students and responsibility related with dutyAs to making evaluation of teacher candidates? ethic comprehension according to graduations of their mothers, teacher candidates whose mother graduated from university reply as behaving more ethic about relation with students and responsibility related with duty. Separately teacher candidates whose mother graduated from second level of primary school reply as behaving more ethic about relation between professional colleagueAs to making evaluation of teacher candidates? ethic comprehension according to economical condition of the families of teacher candidates, teacher candidates whose family?s economical level is good condition more ethic.