Ameliyat olan hastalarda hemşirelik bakım uygulamalarının mahremiyete/ kişisel gizliliğe etkileri konusunda hastaların ve hemşirelerin görüşleri
The opinions of patients and their nurses about the effects on privacy of the nursing care practices in patients having surgery
- Tez No: 225956
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİRDEVS ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Mahremiyet, gizlilik, hemsirelik uygulamaları, ameliyat olanhasta, hasta hakları, Privacy, confidentiality, nursing practices, surgical patients, patientrights
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ameliyat olan hastalarda hemsirelik bakım uygulamalarının mahremiyet /kisisel gizliliğe etkileri konusunda hastaların ve hemsirelerin görüslerininsaptanması amacı ile yapılan bu tanımlayıcı ve kesitsel çalısma BaskentÜniversitesi Ankara Hastanesi'nde yapılmıstır. Çalısmanın örneklemini BaskentÜniversitesi Ankara Hastanesi cerrahi kliniklerde yatan ameliyat olmus 102 eriskinhasta ve aynı tarihlerde bu kliniklerde görev yapan 47 hemsire olusturmustur.Çalısmada veriler 15 Mart?15 Mayıs 2008 tarihleri arasında, ilgililiteratürden yararlanılarak olusturulan, ameliyat olan hastalarda hemsirelik bakımuygulamalarının mahremiyet / kisisel gizliliğe etkileri konusunda hastaların vehemsirelerin görüslerini belirlemeye yönelik sorulardan olusan 2 adet soru formu(Hasta Soru Formu ve Hemsire Soru Formu) kullanılarak toplanmıstır.Arastırmadan elde edilen nitel verilerin içerik analizi yapılmıs, elde edilennicel veriler SPSS programında yüzdelik değerlendirme ve chi-square testikullanılarak analiz edilmis ve değerlendirilmistir.Verilerin değerlendirilmesi sonucu; hastaların çoğunlukla mahremiyetine /kisisel gizliliğine gösterilen saygıyı iyi düzeyde değerlendirdiği, buna karsın kisiselbilgilerinin gizliliğinin korunması konusunda rahatsızlıkları olduğu belirlenmistir.Hastaların ve hemsirelerin mahremiyet kavramına iliskin tanımlamalarıincelendiğinde, her iki grubun da tanımlarında fiziksel, psikolojik, sosyal ve bilisselmahremiyeti içeren öğeler bulunduğu görülmüstür. Hastaların çoğunluğu,hastanede mahremiyeti koruyabilmek için, hasta odalarının tek kisilik olması gibiçevresel düzenlemelere, hemsirelerin fiziksel mahremiyeti koruyucu önlemleryanında hastanın özerkliğini tanıması ve saygı göstermesi gibi yaklasım vedavranıssal özelliklere iliskin beklentilerinin olduğu belirlenmistir.Çalısmaya katılan hemsirelerin, hastane ortamında hasta bireyinmahremiyetini sağlamakta ve sürdürmekte; hasta odalarının tek kisilikolmaması, paravan / perde kullanamamak, ziyaret girislerinin kontrolsüz olmasıgibi hemsirenin kontrolü dısındaki kosulların yanında, is yükünün fazla olması,hemsire sayısının yetersizliği ve zaman kısıtlılığı gibi güçlükler ile karsılastıklarıbelirlenmistir. Çalısmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerdebulunulmustur.
Özet (Çeviri)
This descriptive and cross-sectional study was conducted for the purpose ofdetermining the opinions of patients and nurses about the effects of nursing careon privacy of the patients having surgery at Baskent University Ankara Hospital.The sample of the study included 102 adult patients admitted to surgicalwards and had been surgically operated and 47 nurses who worked at these wardsat this hospital. The data were collected between March 15 and May 15, 2008 byusing two questionnaires which had been prepared by the researcher according toinformation in related literature and included questions to determine the nurses?and patients? opinions about the effects of nursing care on privacy of the patients.Qquantitative data obtained from the research were analyzed using theSPSS program with percentage and Chi square test and qualitative data wereanalyzed by content analysis.As a result of the data analysis it was determined that the majority of thepatients thought that their privacy was shown a good level of respect although theyhave some concerns about maintenance of informational privacy. It wasdetermined that the privacy definitions of both nurses and patients were similar andcontaining physical, psychological, social and informational dimensions of theprivacy concept. Majority of the patients have some expectations aboutenvironmental requirements such as private / single room for protecting theirprivacy. Their expectations from nurses were to be shown autonomy and respectto their privacy, to allow them to participate in all processes besides to showattention physical privacy.The nurses concluded that they faced difficulties in ensuring andmaintaining patients? privacy in the hospital environment because of physicalconditions beyond their control, such as not having private rooms,curtains/screens to use between patients? beds and not having control overvisitors entering, as well as having heavy workloads, inadequate numbers ofnurses and limited time.Recommendations were made based on the findings obtained.